Опалювальний сезон розпочався одночасно майже у всій Україні

11.10.2017
Опалювальний сезон розпочався одночасно майже у всій Україні

Сподіватимемося: буде і тепло, і вітер у кишенях не гулятиме.

Українці можуть iз полегшенням зітхнути, адже хоч холоди вже не за горами, але, як запевнили в уряді, Україна повністю готова до опалювального сезону 2017—2018 років.
 
 
Принаймі таку відповідальність узяв на себе віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, заявивши: «Україна на 100% технічно готова — це в першу чергу соціальні об’єкти, житловий сектор і найголовніше — котельні».
 
 
Зі свого боку, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що газу у сховищах вистачить на весь опалювальний сезон.
 
 
Нагадаємо, що місцеві органи влади повинні прийняти рішення про подачу тепла, якщо середньодобова температура впродовж трьох діб буде нижчою +8 градусів, і саме на них повністю лежить відповідальність за своєчасний початок опалювального сезону.
 
«Для нас сьогодні важливо не те, щоб опалювальний сезон розпочався 15 жовтня, а щоб спостерігався температурний режим. Там, де буде більше трьох діб температура менше 8 градусів, опалення повинно бути запущено. Якщо на соціальних об’єктах внутрішня температура приміщень буде нижчою 16 градусів, також має бути включено опалення», — додав пан Зубко. 
 
І дійсно, наприклад, у столиці опалювальний сезон розпочався з 9 жовтня: перш за все опалення ввімкнули на об’єктах соціальної сфери — садочках, школах i лікарнях.
 
Та одночасно насторожує те, що наприкінці вересня прес-служба «Київенерго» повідомила, що акти готовності до опалювального сезону в Києві отримали лише... 69% лікувальних закладів, 76% дитсадків, щодо житлових будинків, то картина ще «краща» — готові прийняти тепло з них лише 52%. Невже за такий короткий період відповідним службам удалося усунути всі «теплові» недоліки? 
 
А Львів порадував своїх мешканців теплом у будинках, починаючи з 10 жовтня.
 
«Зважаючи на температурні показники, прийнято рішення від вівторка розпочати опалювальний сезон для всіх категорій споживачів. Відповідне розпорядження про початок опалювального сезону підписав міський голова Львова Андрій Садовий», — повідомила прес-служба Львівської міськради.
 
В інших містах України опалення також або вже підключили з цього тижня, або ось-ось це зроблять.
 
Та не варто забувати й інший бiк медалі. Скажімо, в тому ж Києві чимало споживачів тепла не розрахувалися ще за попередній опалювальний сезон, про що неодноразово нарікали в «Київенерго».
 
Як повідомили у відомстві, загальний борг киян за теплоносії наразі становить не мало не багато — 3,6 млрд. гривень. 
 
Але чи варто лаяти таке-сяке населення, що вчасно не сплачує «комуналку», чи краще, зважаючи на «великі» доходи переважної кількості українського населення, все-таки знизити тарифи (у тому числі й на теплоносії) до більш лояльних?
 
І хоча впадуть прибутки «бідолаг»-теплопостачальників, але й, очевидно, не йтиметься про такі колосальні заборгованості за «комуналку» пересічних українців.