Чому в міжсезоння загострюються хвороби ЖКТ і як цьому зарадити — поради фахівців

11.10.2017
Чому в міжсезоння загострюються хвороби ЖКТ і як цьому зарадити — поради фахівців

Якщо докучає біль у шлунку, небезпечно гаяти час! (Фото з сайта colady.ru.)

Не тільки застудні недуги можуть створити пастку для здоров’я восени.

 

У цей час помітно зростає кількість тих, кому конче необхідно відвідати фахівця-гастроентеролога: гастрити та виразки шлунка даються взнаки.

 

Які причини осіннього загострення шлунково-кишкових недуг?

 

Як уникнути проблем і допомогти травній системі безперебійно виконувати свою основну функцію?

 

Їда на ходу — шлях до виразки

Лікарі пояснюють осіннє загострення шлунково-кишкових недуг, зокрема, тим, що відбувається перехід від «літньої» їжі — більш легкої, багатої вітамінами, на «зимову» — важчу, наповнену вуглеводами.
 
Тож організм не встигає так швидко адаптуватися і перелаштуватися на інші продукти.
 
Осінь, крім того, — це початок навчального року, час повернення з відпусток, тож і проблема регулярного харчування виходить на чільне місце.
 
Дієтологи нагадують, що сніданок — важливий момент у харчуванні: не забувайте про нього, поспішаючи зранку на роботу чи навчання.
 
Чашечка кави не замінить повноцінного ранкового прийому їжі. Неправильно сподіватися «надолужити» сніданок, коли з’явиться апетит, каже лікар-дієтолог Олег Швець.
 
Тим паче що людина, яка дає собі слово «поснідати, коли зголоднію», не завжди дотримується обіцянки, адже робота не передбачає вільного часу на трапези.
 
Так виникає прямий шлях до гастриту чи виразки шлунка.
 
«Сніданок дуже важливий для здоров’я травної системи, — наголошує лікар. — Його не можна пропускати. Проте й інші прийоми їжі не менш важливі. Харчуватися потрібно мінімум тричі на день. Якщо ж їсти раз на добу, та ще й на ходу, та ще й шкідливі продукти (страви з фаст-фуду, жирні, смажені продукти, запивати солодкими газованими напоями) — виразки чи гастриту не уникнути».

Алкоголь, куріння, майонез...

Синтетичні напої — солодкі, газовані, зафарбовані — дуже шкідливі для шлунка. Те саме стосується звичайної газованої мінеральної води.
 
Лікарі не рекомендують вживати ці напої взагалі — ні тим, хто дотримується спеціальної дієти, щоб вилікувати набуте захворювання, ні тим, хто проблем зі шлунком не має.
 
Найбільш шкідливі для травної системи гострі, жирні, смажені, копчені, консервовані продукти. А також соуси — майонез, кетчуп.
 
Нерідко загострення шлунково-кишкових хвороб викликають також звичайні — свіжі і, здавалося б, корисні продукти. Скажімо, помідори.
 
При виразці шлунка лікарі категорично не радять включати їх до меню, оскільки вони містять оцтову кислоту.
 
Варто уникати також винограду, кавунів, динь — шлунку складно їх перетравлювати, тому тим, хто потерпає від гастриту та виразкової хвороби, вживати ці продукти слід обережно — потроху і нечасто.
 
«Але саме наприкінці літа і восени, коли цих фруктів і овочів удосталь, люди вирішують «вітамінізуватися» — і їдять їх у необмеженій кількості. Відтак і виразка, і гастрит відразу дають про себе знати», — каже пан Олег.
 
До загострення шлунково-кишкових недуг, за словами фахівця, може призвести і брак вітаміну В12 або нестача заліза в організмі. Сприяють недузі також надмірне вживання алкоголю і куріння.
 
«І виразка, і гастрит часто виникають після прийому нестероїдних протизапальних препаратів — їх зазвичай вживають при ГРВІ, захворюваннях суглобів. І навіть не здогадуються, що прийом таких засобів може негативно позначитися на організмі. Такі ліки не можна вживати без «прикриття» слизової оболонки шлунка спеціальними препаратами, — розповідає Валентина Черняхова, лікар-гастроентеролог.
 
— Відтак слизова оболонка запалюється, виникає гастрит, ерозії чи й виразка. Розвиток недуги провокує також хелікобактерна інфекція, яка живе в організмі кожної людини. Але лише дія негативних чинників сприяє загостренню шлунково-кишкових недуг: неякісне харчування, шкідливі звички, прийом нестероїдних препаратів. Якщо цю інфекцію знаходять у хворого, то необхідно здійснити антихелікобактерну терапію. Лікар призначить схему лікування з антибіотиків та інших препаратів».

Не чекайте, доки біль мине

Фахівці наголошують: щоб уникнути осіннього загострення шлунково-кишкових хвороб, часом достатньо оминути причини, які можуть спровокувати такі неприємності.
 
Олег Швець  радить дотримуватися простої дієти — їсти варене або приготоване на пару.
 
— Відварна їжа — найкориснiша. І, до речі, смачна. У ній зберігаються вітаміни (за умови, що варитимете недовго). Можна також запікати. Це значно корисніше, ніж смажити, — пояснює лікар.—  Обмежте або взагалі відмовтеся від гострого, жирного, солоного. Під час загострення шлунково-кишкових недуг така їжа особливо небезпечна. Замість газованих синтетичних напоїв краще пити компот із сухофруктів, зелений або чорний (неміцний) чай.
 
Якщо ви змушені лікувати запалення чи ГРВІ нестероїдними препаратами, подбайте про спеціальні засоби, які захищатимуть шлунок від подразнення.  
 
Це можуть бути аптечні ліки, але їх має призначити лікар. Із народних засобів може придатися насіння льону.
 
Насіння краще перемолоти у кавомолці і готувати з водою у співвідношенні один до десяти: одна частина льону, десять частин води.
 
Залити льон водою, поставити на вогонь і дати прокипіти дві-три хвилини. Потім перелити у скляну баночку. Зберігати в холодильнику.
 
Вживати суміш по чверті склянки тричі на день за 30 хвилин до їди 10 днів.
 
Для попередження гастриту і виразки корисно пити настоянку кореня дев’ясилу або калгану, який називають українським женьшенем.
 
Однак пам’ятайте: ані гастрит, ані виразку чи ерозію самими народними засобами не вилікуєш.
 
При загостренні недуги, при болю необхідно звернутися до фахівця-гастроентеролога, який призначить адекватне лікування.
 
Лікарі нагадують: небезпечно чекати, доки біль мине, бо так можна лише нашкодити організму.
 
Гастрити мають кепську тенденцію переростати у пухлини, поліпи, спершу доброякісні, але можуть переродитися у злоякісні.
 
Тому лікар призначає фіброскопію — обстеження, яке дозволяє побачити слизову оболонку шлунка та дванадцятипалої кишки, зафіксувати гастрит, найменші виразки та ерозії.
 
Фахівець має також обстежити на хелікобактерну інфекцію.
 
А потім, проаналізувавши результати всіх обстежень, зможе адекватно оцінити стан здоров’я пацієнта, призначити ефективне лікування.
 
До фахівця важливо звернутися навіть тоді, коли біль минув після першого прийому знеболювального — і більше не повертається. Це не повинно заспокоїти людину.
 
Якщо вже є проблема, хронічний гастрит, виразка, то рецидиви (повторення) хвороби турбуватимуть і надалі. А жити на знеболювальних препаратах небезпечно.
 
Тож без комплексного обстеження і лікування під  наглядом фа­хівця не обійтися.
 

ДО РЕЧІ

Варіант меню в період загострення гастриту
Сніданок (7.30— 8.00). Вівсяна каша і неміцний чай iз молоком.
Другий сніданок (11. 30). Запечене яблуко, неміцний чай чи натуральна кава з молоком.
Обід (14—14.30). Бульйон з фрикадельками, парова котлета із гречаною, рисовою кашею. Компот.
Вечеря (18.30—19). Овочеве пюре, свіжий домашній сир із варенням або свіжими ягодами.
Незадовго до сну (21—21.30). Склянка нежирного кефіру чи йогурту, вівсяна каша і неміцний чай з молоком.