Себастьян Курц очолить уряд Австрії у 31 рік

18.10.2017
Себастьян Курц очолить уряд Австрії у 31 рік

Себастьян Курц.

На парламентських виборах в Австрії минулої неділі перемогу здобула права євроцентристська Австрійська народна партія (АНП), яка заручилася підтримкою 31,7% виборців і здобула 62 зi 183 парламентських місць у Національній Раді (парламенті).
 
Друге місце посіла з 26,7% набраних голосів і 52 парламентськими мандатами Соціал-демократична партія Австрії (СДПА). Третє місце — за крайньо правою та прокремлівською Партією свободи — 26,5% голосів і 51 мандат. Пройшли до парламенту також ліберальна партія «Нова Австрія» (5,3% і 10 мандатів) та «Список Петера Пільца» (4,2% і 8 мандатів). Остання політична сила заснована колишнім депутатом від Зелених Петером Пільцем і вперше представлена в парламенті.
 
Вона зайняла місце Партії зелених, яка заручилася на цих виборах підтримкою лише 3,6% виборців (на 24% менше, ніж на попередніх виборах) і вперше за багато років залишилася за бортом парламенту. Екзотичні політичні сили «Бездомні в політиці», «Партія за вихід iз ЄС» та Партія чоловіків заручилися на виборах голосами від 658 до 220 виборців і осіли на дні виборчого списку. Такі дані міністерства внутрішніх справ Австрії, яке відповідає за підбиття результатів виборів.
 
Лідер партії, яка перемогла на виборах, стає канцлером, отримує право на формування уряду. Європа зітхнула з полегшенням, що до влади в Австрії не прийшла популістська Партія свободи. Але для формування нової правлячої коаліції та уряду потрібно мати більшість у мінімум 92 мандати. Переможці такої кількості мандатів не мають, їхній союз iз соціал-демократами виключений з ідеологічних мотивів, тому єдиним до вибору коаліціантом залишається Партія свободи, вважають політичні оглядачі. Тим більше що на початку 2000-х років ці дві політичні сили вже формували коаліцію, що викликало шок в Євросоюзі. Оскільки Партія свободи була антиєвропейською і ксенофобською, тоді країни ЄС пішли на безпрецедентний крок — оголосили Австрії дипломатичний бойкот, але через два роки від нього відмовилися.
 
Тепер, в умовах підйому правопопулістів у багатьох європейських країнах, реакція на коаліцію між АНП і ПС в європейських столицях не буде такою бурхливою.
 
Австрійську народну партію очолює молодий лідер, 31-річний Себастьян Курц, і він має стати новим канцлером Австрії, наймолодшим главою уряду в Європі та, як стверджують британські ЗМІ, наймолодшим главою уряду в світі. Досі Себастьян Курц був міністром закордонних справ Австрії — також наймолодшим у світі.
 
Вибори в Австрії відбувалися на тлі загальної тривоги в Європі через величезний наплив мігрантів та біженців у 2015 році. Це, зокрема, допомогло здобути успіх крайнім правим силам на нещодавніх виборах у Німеччині.
 
Курц також осідлав цього коника, виставивши себе на виборах протилежністю Ангели Меркель та її міграційної політики. Тож вибори в Австрії стали кроком праворуч у політиці цієї країни. А також засвідчили значне зростання підтримки правих партій серед виборців — АНП та Партія свободи на двох набрали понад 58% голосів. 
 
Результат виборів в Австрії засвідчує: криза біженців залишила глибокі шрами у серцях європейських виборців. А також підтверджує, що межі між правоцентристськими та крайніми правими партіями в Європі дедалі більше розмиваються, а традиційні консервативні політичні сили займають жорсткішу позицію щодо міграції, ісламу та внутріш­ньої безпеки.
 
Нова коаліція в Австрії за участі АНП та Партії свободи, у разі її створення, буде складним партнером для канцлера ФРН Ангели Меркель та президента Франції Еммануеля Макрона в їхньому прагненні реформувати Єврозону та політику ЄС щодо мігрантів, вказує «Рейтер». Курц схвально відгукувався на адресу прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана за те, що той побудував стіну від мігрантів на кордоні з Сербією і Хорватією. Лідер Партії свободи Гайнц-Крістіан Штрахе може стати віце-канцлером Австрії. А він заявляв, що Австрії слід приєднатись до так званої Вишеградської групи — Угорщини, Польщі, Чехії та Словаччини, які виступають проти квот на розподіл біженців усередині ЄС, що просуваються насамперед Брюсселем і Берліном.
 
Крім того, обидві партії скептично дивляться на тіснішу інтеграцію в рамках Єврозони, особливо на кроки, які дозволять зміцнити вплив Брюсселя, наприклад, ідею Макрона створити бюджет Єврозони та запровадити посаду міністра фінансів Єврозони.