Зелені та сині салати осінні: універсальні й оригінальні страви з городніх дарів

25.10.2017
Зелені та сині салати осінні: універсальні й оригінальні страви з городніх дарів

Осіннє смачне багатство на одній тарілці. (Фото з сайта receptiki.com.ua.)

Осінь — воістину невичерпне джерело натхнення, навіть заголовок до наших наступних кулінарних студій заримувався.

 

Що вже там дивуватися поетам, які мислили високими образами, саме осінь надихала їх на творчість найбільше.

 

Пшоняно-перцевий з петрушкою

 

Кулінарія — також свого роду творчість, і шукати для неї натхнення в осені — правильно і приємно.
 
 
Осінні барви, кольори — насичені, яскраві, такими ж мають бути і страви. Чим більше кольорових овочів і фруктів на тарілці, стверджують дієтологи, — тим краще.
 
Мається на увазі не вага, а саме кількість: треба брати всього потроху.
 
Мудро все-таки подбала про нас природа: кожен овоч чи фрукт несе нашому організму щось особливо цінне, а мікс усього — коктейль смаку, здоров’я і краси.
 
Тому восени, як, утім, і в інші пори року, треба виробити для себе правило «салату дня». І не сумнівайтеся, рецептів салатів набагато більше, ніж днів у році.
 
У кожен iз них просто необхідно додавати зелень, зелені листкові овочі, багаті вітамінами, мікроелементами, навіть такими, про які ми не здогадуємося.
 
Петрушка, приміром, має в собі, крім іншого, багато кальцію, шпинат узагалі називають чемпіоном вітамінів та мінералів, кріп — зелений лікар для шлунка, судин, капілярів і не тільки.
 
Селера — зелень для схуднення, бо на її перетравлення організм витрачає більше калорій, ніж у ній є, базилік додає сил і розслаблює, заспокоює, рукола зміцнює імунітет і береже молодість шкіри, кінзу вважають китайським еліксиром здоров’я.
 
Листкова зелень — це те, з чого наш організм черпає вітаміни, залізо, кальцій, фтор, фосфор, калій, каротин, ефірні олії, — усього і не перерахувати.
 
Та що там говорити про зелень — поки ще є свіженька, з грядки, треба брати і їсти, запасатися на зиму вітамінами, зміцнювати організм.
 
Тому всі страви, і салати зокрема, мають бути салатовими або ж зеленими.
 
До будь-якого овоча, м’яса чи яйця знайдеться свій зелений листочок.
 
Усі полюбляють помідори в салаті з базиліком, кропом, оливковою олією та спеціями, або ж руколу там, де кришать яйця чи твердий сир, петрушку з капустою або у м’ясних салатах чи селеру — з морквою, яблуками, морською капустою.
 
Ще треба встигнути насолодитися синенькими в салатах. Про цінність баклажанів було написано на шпальтах нашої газети багато інформації, тому, поки вони ще є, треба їх терміново брати в кулінарну роботу.
 
Отож — про зелень, баклажани і все, що з ними поєднується. 
 
Гарячі салати доречні за столом, бо осінь, хоч і кольорова, але таки прохолодна пора року. Організм проситься зігріватися, тому гарячими мають бути навіть салати. 
 
Гарячий салат пшоняно-перцевий з великим пучком петрушки — це не просто салат, це дієвий омолоджувач і афродизіак, проаналізуйте його інгредієнти і сприймете це як факт.
 
Від себе можу додати, що він дуже смачний і цілком може бути гостьовою стравою. 
 
Потрібно: склянка пшона, 2 склянки води, велика соковита перчина (для барвистості можна взяти дві менші, різні за кольором, цибулина, щедрий пучок петрушки, кілька гілочок кропу, 2 зубці часнику, столова ложка томатної пасти, сік половини лимона, 3 столові ложки оливкової олії, сіль та перець за смаком.
 
Пшоно помити, залити водою і злегка приварити (хвилин 5), затим на хвилин 20 відправити його в духовку.
 
На оливковій олії обсмажити подрібнені на кубики цибулю та перець до легкого зарум’янення, додати пропущений через прес часник, затим — томатну пасту і подрібнену петрушку, протушкувати ці інгредієнти разом 5 хвилин. 
 
До овочів викласти готове пшоно, збризнути лимонним соком, оливковою олією, посолити, поперчити, перемішати. Викласти в салатницю і посипати подрібненою зеленню, яка ще є на грядках, — пшоно любить зелень. Любіть і ви!

Синенькі із салатним листям

На черзі — синенькі, гарячі салати з ними — смакота! А ще якщо у вас є шматочок яловичини — смакота в кубі.
 
Отож яловичини потрібно 300 г, чималий баклажан, перчина, морквина, 2 столові ложки соєвого соусу, по столовій ложці лимонного соку та цукру, 3 столові ложки оливкової та 4 — соняшникової олії, сіль за смаком і, звичайно, пучок петрушки.
 
Баклажани порізати соломкою, посолити і залишити на півгодини.
 
М’ясо порізати тонкою соломкою і обсмажити на соняшниковій олії. Додати до м’яса баклажани. 
 
Окремо на пательні обсмажити моркву і болгарський перець, які перед тим також слід нашаткувати соломкою. З’єднати з м’ясом і баклажанами.
 
Для заправки змішати олію, лимонний сік, соєвий соус, цукор, подрібнені зелень і часник.
 
Заправити м’ясо з овочами. Ніде правди діти: смачний він як гарячий, так і холодний. 
 
Також дуже смакуватиме і в будні, і на свята гарячий салат з баклажанів, сиру і листя салату.
 
Треба буде: баклажан, 100 г голландського сиру, 2 зубці часнику, 3 столові ложки оливкової олії, сіль за смаком і кілька листків салату. 
 
Баклажан порізати в довжину на 6 частин і потім поперек невеликими шматочками, посолити і залишити на півгодини.
 
Листя салату добре промити, обсушити і порвати руками на шматочки. Сир порізати кубиками, часник пропустити через прес.
 
Обсмажити шматочки баклажана на оливковій олії з обох боків.
 
У таріль, вистелену листочками салату, викласти баклажани. Додати сир і часник і відразу ж перемішати. І можна подавати!
 
І ще щодо синіх овочів: синя цибуля, приміром, — усім цибулям цибуля. Загальновідомі її цілющі властивості у лікуванні печінки — з покоління в покоління ходять перекази з народної медицини, як це робити.
 
Ну добре — лікувальні властивості — то одне, а гарячий салат — інше. Треба 2 великі сині цибулини, корінь селери і 2 морквини. Усе подрібнити на кубики.
 
До цього додати порізані на часточки два чималі помідори, все змішати і викласти на деко. Посолити та трішки притрусити овочі цукром і поставити в духовку на помірний вогонь на півгодини.
 
Поки овочі запікаються, окремо розтовкти 3 зубчики часнику, додати до нього 2 столові ложки оливкової олії і полити цією сумішшю овочі, коли вони зарум’яняться.
 
Ще треба багато зелені, добре сюди підходить розмарин і тим’ян. Подрібнити і присипати. Смакота! 

Спаржева квасоля і савойська капуста

У кого ще є пізня спаржева квасоля (або вже заморожена), готуйте теплі салати з нею і шпинатом — дуже оригінально і не менш корисно.
 
На 400 г квасолі потрібно дві середні цибулини, великий пучок шпинату, 100 г вершкового масла, сіль і перець за смаком. 
 
Цибулю подрібнити на кубики і обсмажити на вершковому маслі (ідеальний варіант — зелена цибуля, в кого є — пучок, обсмажувати не потрібно) з квасолею.
 
Додати подрібнені руками листя шпинату і (якщо знайшли) пір’я зеленої цибулі.
 
Посолити, поперчити. Перемішати, довести до готовності і подавати гарячим.
 
Зелений, та ще гарячий, та ще корисний — це і про салат з брюссельською капустою.
 
Півкілограма маленьких качанчиків миємо і викладаємо на змащене олією деко.
 
Три зубчики часнику ріжемо ножем, притрушуємо капусту, солимо, перчимо і трішечки присолоджуємо.
 
Скроплюємо олією, яка вам найбільше подобається: кукурудзяною, соняшниковою, лляною, оливковою чи іншою — капуста смакує з будь–якою.
 
А далі нехай капуста рум’яниться у духовці хвилин 40, ви лиш час від часу перевертайте її, щоб не пригоріла. Брюссельська капуста смачна з іншими овочами чи з соусами.
 
А ще дуже смакують салати із савойською капустою. А коли вона поєднується з грибами — смачні, що слів нема, хоч бери та справді тримай язик за зубами.
 
Особливо, коли прочитала, як готує такий салат Олена Рибник — відома своїми порадами в кулінарних блогах майстриня. 
 
«Я люблю цей салат за його універсальність. У вас на вечерю риба? Готуйте цей салат. У вас на обід котлети? Готуйте цей салат. У вас залишилось трохи салату після вечері? Готуєте омлет, викладаєте до нього цей салат — і у вас чудовий сніданок. А інгредієнти до цього салату особисто у мене майже завжди є у холодильнику», — пише вона.
 
Інгредієнти: 2 столові ложки вершкового масла, 1/4 чашки подрібненої цибулі, червоний солодкий перець, жовтий солодкий перець, 250 г печериць, 4 чашки савойської капусти, порізаної не надто тонкими стрічками, зубчик часнику, столова ложка бальзамічного оцту, 1/4 чашки натертого пармезану, сіль та перець.
 
Перці почистіть від насіння та поріжте кубиками. У великій пательні розтопіть на середньому вогні вершкове масло.
 
Додайте цибулю та перці, обсмажуйте до м’якості. Додайте нарізані пластинками гриби і обсмажуйте до готовності грибів.
 
Додайте капусту, подрібнений часник та бальзамічний оцет. Продовжуйте готувати, доки капуста трохи не розм’якшиться, але й не до повної її готовності (це той стан, коли вам здається, що «ще 5 хвилинок»).
 
Зніміть з вогню та дайте трішки охолонути, бо салат має бути теплим, а не гарячим.
 
Перед подачею посипте пармезаном. 
 
Осінь приємна тим, що саме хтось тебе зігріє. Зробіть комусь приємне — приготуйте гарячий салат. Смачного!