Павла Гриба змушують приймати прописані російськими медиками ліки: хлопцю гіршає

25.10.2017
Обвинувачений у тероризмі українець не може отримати нормальну медичну допомогу, йому заборонено розмовляти рідною мовою.
 
Стан здоров’я Павла Гриба погіршується з кожним днем.
 
У нього в будь-який момент може відкритися внутрішня кровотеча, адже хлопець є інвалідом iз дитинства.
 
Коротку зустріч українських консулів із викраденим у Білорусі 19-річним українцем Павлом Грибом адміністрація СІЗО Краснодара фіксувала на відеокамеру слідчого ізолятора.
 
На їх вимогу ця бесіда пройшла російською мовою та тривала трохи більше години.
 
Консули встигли передати Грибу зимове взуття, предмети гігієни, продукти та теплі речі.
 
Співробітники Генконсульства також поповнили особовий рахунок незаконно затриманого українця для придбання речей та продуктів харчування в магазині СІЗО.
 
За словами начальника Департаменту консульської служби МЗС України Сергія Погорельцева, українського політв’язня Павла Гриба змушують приймати ліки, які шкодять його здоров’ю.
 
— За результатами медичного обстеження за підписом російських лікарів, у Павла Гриба нібито немає захворювань, що перешкоджають його утриманню в СІЗО, — розповів Сергій Погорельцев. — А от сам Павло Гриб заявив, що йому стало гірше, як тільки він випив ті пігулки, які йому прописав російський медпрацівник.
 
У тому випадку, якщо незаконно затриманий українець відмовиться вживати шкідливі для нього препарати, Павла Гриба можуть посадити в карцер i ввести обмеження на передачу продуктів.
 
— Необхідних ліків він не отримує з моменту арешту, — заявив адвокат Андрій Сабінін. — Адміністрація СІЗО суворо стежить за тим, щоб Павло брав тільки ті медикаменти, які виписав російський лікар, незважаючи на той факт, що стан його здоров’я погіршується.
 
Нагадаємо, 28 серпня колишній співробітник Державної прикордонної служби України Ігор Гриб заявив про зникнення свого 19-річного сина.
 
Пізніше з’ясувалося, що хлопця затримали співробітники ФСБ на території Білорусі в момент його зустрічі з дівчиною з Росії.
 
Співробітники російських спецслужб звинуватили хлопця у терористичній діяльності, зокрема в тому, що він підмовляв свою знайому влаштувати вибух в одній iз шкіл міста Сочі.
 
Українська сторона заявляє, що фейкову справу співробітники ФСБ спеціально сфабрикували проти українця Павла Гриба з метою використання його як заручника  для викупу російських полонених у зоні АТО на Донбасі. n
 

ДО РЕЧІ

Стало відомо, що неподалік від міста Ростов зникли двоє мешканців України, які подорожували автостопом через Росію до Грузії. Безвісти пропали 25-річний Олександр Бабинець та 28-річний Сергій Велєв.
 
Мати зниклого Олександра повідомила, що хлопці займалися ресторанним бізнесом та цікавилися грузинською кухнею.
 
Хлопці телефонували рідним один раз у три дні, отож  було відомо, що вони вже збиралися їхати додому коротким шляхом — по трасі Кавказ через Кабардино-Балкарію, Ставропольський та Краснодарський краї Росії.
 
Повернутися до України хлопці планували тим же шляхом, яким їхали до Грузії: через Харківську область, проїхавши російське місто Бєлгород.
 
Їхній шлях пролягав через Ростов-на-Дону. Саме в цьому місті хлопці останній раз вийшли на зв’язок i зникли.
 
Мати Олександра звернулася по допомогу до місцевої поліції та у посольство України в Росії.
 
Після збору необхідних документів усі дані про 25-річного Олександра Бабинця та 28-річного Сергія Велєва передадуть до Міжнародного розшуку.