У Херсоні фермери торгували молоком із туберкульозною паличкою

27.10.2017
Родина фермерів із села Лиманське Бериславського району Херсонщини погодилася здати на м’ясо хвору на туберкульоз корову лише після візиту до їхнього будинку ветеринарів та правоохоронних органів.
 
З’ясувалося, що молочну продукцію селяни продавали оптом перекупникам, які працюють на ринку в центрі міста.
 
Торгова точка розташована безпосередньо на залізничному вокзалі Херсона, отож покупці молока з туберку­льозною паличкою розвезли небезпечну інфекцію по всіх містах України.
 
За словами начальника управління безпеки харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби Херсонщини Віталія Боярського, неможливо встановити число людей, які купили небезпечні молочні продукти.
 
— Поки стихійні ринки продовжують свою роботу — люди будуть купувати  дешевшу, але неякісну продукцію, — каже Віталій Боярський. — Лише у місті Херсон є щонайменше п’ять точок незаконної торгівлі, де продають дешеве молоко та м’ясо без дозвільних документів.
 
Відзначимо, що туберкульозна паличка в молоці зберігає свою активність протягом 18 днів, а от у сметані, маслі та сирі — до трьох місяців.
 
Зараження може відбутися також при вживанні інфікованої свинини та через яйця хворих на туберкульоз домашніх птахів.
 
Тому ці продукти харчування краще купувати у гастрономах або на ринках, де є спеціальний санітарний контроль.
 
Останнім часом ситуація з небезпечними інфекціями на півдні України суттєво погіршилася: якщо у Херсоні та Одесі загострилася ситуація з захворюваністю на туберкульоз, то в сусідньому Миколаєві медики бояться появи холерного вібріона.
 
Протягом усіх трьох літніх місяців у річці Південний Буг фіксували локальну присутність збудника небезпечної інфекційної хвороби.
 
Половина міських пляжів так i  не розпочала свою роботу, а медики прогнозують повторення небезпечної ситуації з початком потепління в 2018 році.
 
А ось Одеса стала лідером півдня України за кількістю хворих на відкриту форму туберкульозу, обігнавши навіть Херсонщину.
 
У великому курортному місті відсоток захворюваності у 2017 році становить 110 випадків на 100 тисяч чоловік.
 
Медики кажуть, що масштабну епідемію будь-яких інфекційних захворювань в Україні у будь-який момент може спровокувати зруйнована інфраструктура ЖКГ, а також недоступність якісних вакцин для більшості людей. 
 
За словами відповідального секретаря Національної медичної палати України Сергія Кравченка, Україна стабільно лідирує в Європі та світі по захворюваності  на соціально небезпечні та особливо небезпечні для людей інфекції.
 
Наприклад, спалахи кору та краснухи медики фіксують щорічно, проте ліквідувати проблему не вдається через те, що рівень вакцинації серед населення України є навіть нижчим, аніж у країнах Африки.