У Мінекології закликали українців не палити листя і стерню

31.10.2017
Спалювання опалого листя та стерні завдає надзвичайної шкоди довкіллю.
 
Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак у зв’язку зі збільшенням в осінній період кількості несанкціонованих садово-городніх кострищ закликав громадян не допускати випалювання сухої рослинності та її залишків.
 
«В Україні завершується сезон збирання урожаю, і, відповідно, всі кинулися масово спалювати опале листя, бадилля та траву, забуваючи при цьому, що дим завдає шкоди не лише довкіллю, а й особистому здоров’ю», — нагадав він.
 
Остап Семерак апелює до досвіду цивілізованих країн, де опале листя компостують та успішно використовують як добриво:
 
«У західних країнах такого вже не побачиш. Бо ті ж городні відходи можна успішно компостувати, як це зазвичай по-господарськи практикують наші західні сусіди. Це той рівень екокультури, до якого ми маємо долучатися», — резюмував він.
 
Міністерство екології та природних ресурсів нагадує, що відповідальність за випалювання стерні, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя передбачена статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та становить від 170 до 340 гривень для громадян і від 850 до 1190 гривень для посадових осіб.
 
У межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду — від 340 до 680 гривень для громадян і від 1190 до 1700 гривень для посадових осіб.
 
За порушення вимог пожежної безпеки в лісах статтею 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність у вигляді штрафу для громадян від 85 до 255 гривень і для посадових осіб — від 255 до 850 гривень.
 
Якщо ж такі дії призвели до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, то сума зростає до 255—850 та 595—1020 гривень, відповідно.
 
Крім того, згідно зі статтею 245 Кримінального кодексу України, за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу порушник може нести і кримінальну відповідальність.