Упіймати призовника: у Києві спричинив гучний скандал поліцейський рейд до нічного клубу

31.10.2017
Вихідними в Києві відбувся поліцейський рейд у нічний клуб Jugendhub, де проходила вечірка «Головний біль».
 
Правоохоронці влаштували облаву в рамках боротьби з наркоторгівлею: у відомстві наголосили, що жителі прилеглих будинків неодноразово скаржилися на неповнолітніх відвідувачів клубу, які перебували у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння.
 
Крім того, у столичній поліції повідомили: «У рамках досудового розслідування співробітники Шевченківського УП ГУНП у Києві та Київської місцевої прокуратури із залученням співробітників полку поліції особливого призначення і районного Шевченківського військового комісаріату в приміщенні нічного розважального закладу провели санкціонований обшук. На момент обшуку в клубі перебувало 200 осіб у віці від 15 до 25 років, переважно жителі Києва. За результатами обшуку було затримано 17 осіб, у яких вилучили наркотичні засоби». 
 
Щоправда, свідки стверджують, що правоохоронці нібито не дуже чемно поводилися з відвідувачами й вилучали їхні особисті речі, а частину людей примусово доставили до одного з військкоматів Києва.
 
У поліції й не заперечували, що серед молоді співробітники військового комісаріату виявили 32 людини, які ухилялися від призову на строкову службу, й дійсно доправили їх у столичний пункт збору призовників.
 
Як з’ясувалося вже у військкоматі, серед «упійманих» там опинилися і студенти, і навіть мешканці анексованого Криму, які не отримували жодних повісток. 
 
Невдовзі з’явилося повідомлення, що, мовляв, до затриманих у військкомат не пускають адвоката й родичів, а також карету швидкої допомоги.
 
Зокрема, адвокат Масі Найєм поширив інформацію юридичної компанії «Міллер», яка здійснює захист затриманих.
 
Юристи проаналізували дії поліції, вказавши на порушення. Наступного дня захисник написав у «Фейсбуці»: «Лише 4-5 осіб (відпустили. — Ред.), інші — близько 10 — перебувають там (у поліції) і досі проходять медкомісію, і це не рахуючи тих 6, хто був не з клубу і залишився там добровільно».
 
Досить різко прокоментувала ці події й виконавчий директор організації «Схід-SOS» Олександра Дворецька: «Весь день хлопців пресували на пункті збору, не допускали адвокатів і медиків, водили до «полковника» по 1-2 людини і змушували підписувати якісь папери».
 
Представник уповноваженого ВРУ із прав людини Михайло Чаплига назвав «свавіллям» доправлення до військкомату відвідувачів київського клубу Jugendhub і заявив, що на порушників чекає тривалий судовий процес. За словами уповноваженого, підстав утримувати людей у військкоматі не було.
 
«Ближче до ночі нам удалося звільнити незаконно утримуваних осіб. Кілька людей вирішили добровільно залишитися для проходження медичного огляду на збірному пункті, але це їхня особиста свобода, і ми в цьому переконалися. Сьогодні вони повинні отримати направлення на медогляд, а потім повістку для прибуття до військкомату на призовну комісію. Тобто ми пояснили всю ситуацію військовикам, і тепер вони намагаються це все спрямувати в правове русло», — додав Чаплига.
 
Також представник уповноваженого з прав людини з питань захисту прав військовослужбовців Святослав Стеценко вважає, що затримані самі повинні були прийти до військкомату після оголошення призову, навіть якщо не отримували повісток.
 
Додамо, що в ході обшуку додатково зафіксовано, що розважальний заклад функціонує без будь-яких дозвільних документів і перебуває в аварійному стані: в приміщенні порушено норми протипожежної безпеки, немає засобів для гасіння вогню і не працюють санвузли.
 
За інформацією поліцейських, заклад опечатано — клуб не функціонуватиме два місяці.