Гарбуз із присмаком «Рошена»: на що перетворюється «Майдан» під Верховною Радою

01.11.2017
Гарбуз із присмаком «Рошена»: на що перетворюється «Майдан» під Верховною Радою

Поки затишшя, можна почаювати.

У неділю 29 жовтня під Верховною Радою збиралося нове віче «Україна майбутнього».

 

Організатор мітингу Міхеїл Саакашвілі, який у буквальному розумінні мешкає на площі Конституції перед парламентом, пообіцяв пояснити, який саме переворот задумали його соратники.

 

Утім Банковій та вулиці Грушевського можна не хвилюватися: їх ніхто не збирається брати штурмом. 

 

Традиції — в народ

 

На афіші мітингу було зазначено, що йдеться про «переворот свідомості». Це, власне, є продовженням теми, яку Саакашвілі заанонсував раніше: організація постійних тренінгів для жителів наметового містечка.
 
До 7 листопада, початку пленарного тижня в парламенті, мітингувальникам робити особливо нічого.
 
Тому організатори Майдану вирішили заповнити цей вакуум інтелектуальним вихованням свого активу.
 
А напередодні під Радою влаштували перформанс: сходинки, що ведуть до перших під’їздів парламенту, вкрили гарбузи.
 
Це Саакашвілі звернувся до українців із закликом «Винесіть владі гарбуза!».
 
«Є така давня українська традиція», — прокоментував Міхо у соцмережі, маючи на увазі, напевно, звичай, коли дівчина, відмовляючи парубку на сватанні, підносила гарбуза.
 
Хоча, здається, й Хелоуїн також вплинув на уяву колишнього грузинського президента — недарма той назвав зібрані під Радою овочі «нечестивими».
 
 «Сьогодні вранці було вже 78 нечестивих гарбузів, але, думаю, що до кінця дня їх буде не менше 450. На цій площі точно буде найбільша в Україні кількість нечестивих гарбузів в одному місці, про що вже проінформовано Національний реєстр рекордів України. Тому беріть гарбуз, фотоапарат, приходьте і робіть історію з нами — виносьте владі гарбуз!» — закликав Саакашвілі.

«МіхоМайдан»: бути чи не бути?

А тим часом усе очевидніше, що кількість рушіїв дійства під Радою скоротилася до одного екс-«губернатора» Одещини.
 
Хоча речі він говорить і правильні, але «запалюють» вони не багатьох. Чергова революція у наметовому містечку під парламентом уже не народиться, а от перетворитися на театр одного актора «МіхоМайдан» може цілком. 
 
Утім цього не станеться, якщо влада раптом втратить миролюбність та вирішить вдатися до насильницьких дій.
 
Тоді на підтримку Саакашвілі можуть прийти сотні і навіть тисячі вболівальників. Принаймні саме за таким сценарієм події розгорталися наприкінці 2013-го.
 
Але поки намети — хоч і заважають руху вулицею — стоять, і життя в них — триває. 
 
На це, до речі, вказує і директор аналітичного центру «Політика» Микола Давидюк. Пік популярності Саакашвілі минув, підкреслює він.
 
Нинішні опозиційні мітинги — багато в чому маргіналізовані, й інші політичні лідери не підтримали екс-«губернатора» Одещини.
 
Широкої коаліції не вийшло, тож акція протесту помалу спадатиме, якщо не буде силових провокацій.
 
На переконання політолога, найсильніша зброя, яка сьогодні є в Саакашвілі, — не розповіді про успішність реформ у Грузії, тому що це відносно.
 
Одеська команда Саакашвілі, яка справді в складних умовах показала гарний результат, і є його найсильнішою зброєю. 

Обрії Саакашвілі

Однак, вважає Давидюк, акція протесту навряд чи вийде за ті рамки, які ми зараз бачимо. Вона персоналізувалася і звузилася.
 
Ймовірно, протести спадатимуть, якщо не буде силових провокацій або не станеться щось екстраординарне. Чого, за його словами, не можна виключати.
 
На це, говорить експерт, розраховують і організатори мітингів, і влада, якій мітинги не вигідні.
 
Водночас, як наголошує експерт, ніхто не дасть гарантій, що не буде дострокових парламентських виборів.
 
«Саакашвілі — один із тих політиків, хто може розкачати дострокові вибори. Він хоче конвертувати свій рейтинг, який зараз близько 2-4%, десь до 6%. На виборах його політична сила зможе отримати в парламенті 15-17 місць. І немає гарантій, що після позачергових парламентських не відбудуться президентські», — підкреслив Микола Давидюк. 
 
Власне, згідно з українською Конституцією, екс-«губернатор» Одещини не може навіть мріяти про портфель президента. По-перше, йому бракує десяти років, які він мав би прожити перед балотуванням в Україні. А по-друге, історія із позбавленням його громадянства позбавляє Саакашвілі шансу прожити ці десять років на наших теренах у спокої та гармонії. Принаймні такою є ситуація станом на зараз.
 
Але, попри це, заміри рейтингу партії Саакашвілі соціологи проводять регулярно. Наприкінці травня 2017 року соціологічна група «Рейтинг» зафіксувала підтримку «Руху нових сил» на рівні 1,4%.
 
У червні 2017 року в опитуванні «Демократичних ініціатив» за політсилу Саакашвілі були готові проголосувати 1,8% виборців.
 
Проте в жовтні — після ексцесів на кордоні — суттєвого зростання рейтингу соціологи не зафіксували.
 
Згідно з останнім дослідженням Центру Разумкова, за «Рух» Міхеїла Саакашвілі готові голосувати 1,7% респондентів.
 
Опитування «Соцісу» дало партії Саакашвілі 2,5%, а центру «Софія» — 1,9%.
 
«Зростання рейтингу партії Саакашвілі за три місяці, коли він був одним із головних ньюзмейкерів країни, поки що незначне й наразі до прохідного бар’єра у 5% не дотягує», — говорять соціологи. 
 
А тим часом Генпрокурор Юрій Луценко заявляє, що учасники акції під керівництвом Саакашвілі готують державний переворот та фінансуються з-за кордону.
 
Із подібними трактуваннями подій лідер «Руху нових сил» отримує шанс наростити рейтинг, у якому йому поки що відмовляють соціологи.
 
Пригадується, що про «вплив з-закордону» полюбляли говорити ще в 2004-му — про «наколоті апельсинки» та «американські валянки» ми тоді чули достатньо. 

Зроби Порошенкові гірко 

Тим часом цікавого розвитку набуває інший сюжет. «МіхоМайдан» відкрив друге дихання, відколи соратники Саакашвілі вирішили облишити намети та «піти в народ», аби відібрати у цього самого народу цукерку. Точніше, не так у народу, як у Президента України.
 
«У різних населених пунктах України активісти почали блокувати об’єкти компанії Roshen, яка належить Президентові України Петру Порошенку. Тим самим вони висловлюють протест проти блокування реалізації антикорупційних ініціатив, зокрема створення Антикорупційного суду», — повідомляє на своїй сторінці у Facebook народний депутат України від «Самопомочі» Єгор Соболєв.
 
«При підтримці місцевих жителів була перекрита дорога до логістичного центру компанії Roshen в Яготині Київської області. Також у Вінниці почалося блокування однойменного заводу. Без зброї, без руйнувань, спокійно й організовано», — написав він.
 
Детальніше про це сказано в заяві «Руху визволення» (ще однієї організації, породженої останніми подіями, куди, окрім Єгора Соболєва, входить, наприклад, і його колега по фракції Семен Семенченко). 
 
У документі йдеться, зокрема, про те, що активісти «хочуть змусити обраного керівника держави діяти в інтересах усього суспільства, а не лише себе особисто» і що «Президент збагачується разом із крадіями та вбивцями».
 
«Коли ми йшли захищати дер­жаву, її керівництво обіцяло притягнути до відповідальності крадіїв та вбивць із команди попереднього Президента. Замість цього ми бачимо, що обраний під час відбиття нами атак Путіна Президент об’єднався з крадіями та вбивцями, і збагачується разом із ними.
 
Ми запропонували Порошенку внести до ВР законопроект про утворення антикорупційного суду, який почне відправляти за ґрати таких, як Насіров, Охендовський чи Розенблат, та законопроект про процедуру імпічменту самому Президенту, який має працювати винятково в рамках закону, але Порошенко блокує ці важливі для країни рішення», — йдеться у заяві «Руху». 
 
«Ми пропонуємо не купувати товари в його магазинах, не користуватися послугами його страхових компаній, банків — не давати ані гривні жодній з його 104 компаній, які він вказав у своїй декларації... Ми проти кровопролиття, нападів на людей, магазини чи заводи, але Президенту треба вибрати — займатися або дер­жавою, або бізнесом», — заявили у «Русі визволення».
 
Щоправда, Національна поліція заперечує будь-які «шоколадні» блокування.
 
Підприємства «Рошен» працюють у штатному режимі, говорять у Нацполіції. Можливо, активісти з-під Ради видають бажане за дійсне, а можливо, просто лякають Порошенка. Війна нервів триває, і чи буде у ній переможець — невідомо.