Тарілочка у формі чобітка: топ-5 найсмачніших італійських паст

01.11.2017
Тарілочка у формі чобітка: топ-5 найсмачніших італійських паст

Пастами люблять смакувати діти.

Мої племінниці чаклують на кухні — готують пасту, а не просто відварюють макарони.

 

Я трохи побоююся робити те, що досі не готувала, особливо коли страва піде «на люди».

 

Дівчата почуваються натхненно і вільно, ще й жартують: нічого нема тут складного, як це так — тітка Таня знає стільки рецептів, а цього не знає.

 

По ходу розказують про різні пасти і про те, які вони зміни при приготуванні вносять, якщо чогось з інгредієнтів немає чи якогось інгредієнта хочуть додати більше.

 

І переконують, що це «ну так смачно, що капець!»

Це добре, що молоді подобається відкривати нові кулінарні світи, що вони вільні при цьому і що хочуть знати багато і намагаються пробувати щось нове.

А головне — що задоволені результатами своєї роботи, своїх пошуків, наразі кулінарних. 

Бекон і пармезан

Молоді, звичайно, дорогу! Але ніхто на кухні не має пасти задніх.
 
Можу сказати тепер iз певністю, що паста в різних варіаціях — дуже смачна страва, її дуже вітають гості і що, як і говорили дівчата, готується вона справді нескладно.
 
Таки не святі горщики ліплять. Отож «ліпитимемо» пасти.
 
Італійці за основу пасти беруть макаронні вироби на пшеничному борошні та воді. Можна легко приготувати свої такі макарони, а можна купити — буде більше часу для чаклування над соусом. 
 
Паста Карбонара. Цю страву знають і люблять усі. Напевне, і готували не раз.
 
Якщо ж не готували, візьміть 300 г спагеті, по 100 г бекону і пармезану (це — якщо гуляти, то гуляти; можна брати і менше), червону цибулину, 4 яєчні жовтки, 20 г вершкового масла і 4 ложки жирних вершків, 3 зубці часнику, зелень петрушки, сіль і чорний перець за смаком. 
 
Відварити спагеті до стану «аль денте» (варто запам’ятати це визначення у кулінарії — це коли готувати до стану не розвареності, а легкої твердості, трохи не доварювати.
 
В овочах і фруктах при цьому зберігаються вітаміни, а макарони зберігають свою форму).
 
На пательні на вершковому маслі обсмажити до зарум’янення подрібнені часник, цибулю і бекон. Окремо збити яєчні жовтки з вершками і тертим пармезаном.
 
Посолити і поперчити за смаком. До цибулі з беконом перекласти готові спагеті, влити суміш жовтків, вершків і пармезану, перемішати.
 
Подавати відразу, присипавши зверху пармезаном, подрібненою петрушкою і перцем.

Яловичина і болгарський перець

Пасту Болоньєзе вирізняє чудовий м’ясний соус для пасти, який «винайшли» в Болоньї. Зазвичай його готують зі свіжими тальятеле і зеленою лазаньєю.
 
Але смакує і з макаронами або іншими видами пасти. До його класичного рецепту входять яловичина, панчетта, цибуля, морква, селера, томатна паста, м’ясний бульйон, червоне вино і (необов’язково) молоко або вершки. Варіації, звичайно, є, соуси полюбляють і власну «родзинку».
 
Отож на 300 г спагеті візьмемо 500 г фаршу, 200 г томатної пасти, 50 г тертого пармезану, цибулину, 2 шт. болгарського перцю, 3 зубчики часнику, оливкову олію (її люблять брати багато, але це — справа смаку, так само, як і базилік, орегано, петрушка, сіль і перець). 
 
Насамперед потрібно обсмажити на оливковій олії дрібно нарізані цибулю і часник. Потiм додати фарш і смажити, помішуючи, приблизно 10 хвилин.
 
Влити вино, перемішати з фаршем і тушкувати, поки не випарується спирт.
 
Додати болгарський перець, порізаний кубиками, і томатну пасту, посолити, поперчити, заправити спеціями і тушкувати ще приблизно 15 хвилин. Поки готується соус, відварити спагеті.
 
Соус змішати зі спагеті, додати пармезан і подрібнену зелень.
Вершковий песто

Дуже смачний соус, варто спробувати обов’язково. 

На наші 300 макаронів потрібно буде по 4 столові ложки жирних вершків та оливкової олії, 2 столові ложки масла, 3 столові ложки кедрових горішків, 2 помідори, пучок базиліку, 2 зубчики часнику, 100 г тертого пармезану, сіль і перець за смаком.
 
У блендері подрібнити базилік, часник, кедрові горіхи, тертий пармезан, посолити і поперчити. Потiм частинками влити оливкову олію, перемішати.
 
Окремо нагріти вершки, додати вершкове масло, розтопити. У каструлю додати соус і перемішати.
 
Спагеті відварити в підсоленій воді й змішати з соусом песто. Додати нарізані кубиками помідори (за бажанням) і петрушку, старанно перемішати і подавати.

Паста з креветками і вином

Така паста, без сумніву, також обіцяє смачні враження. 
 
На нашу «мірку» — 300 г спагеті (або інших макаронних виробів) потрібно буде 300 г креветок, склянка сухого білого вина, 300 г нарізаних кубиками помідорів, 2 столові ложки вершкового масла, 3 столові ложки оливкової олії, 2 зубчики часнику, сіль, перець і приправа для морепродуктів.
 
На оливковій олії обсмажити подрібнений часник, додати помідори, влити вино і тушкувати. Посолити і поперчити. Відварити спагеті, злити воду і присмачити маслом.
 
Креветки також злегка обсмажити на оливковій олії, додати інші спеції для морепродуктів і змішати із соусом. Викласти пасту на тарілку, полити соусом і подавати. 

Червоно-зелений соус iз броколі 

Спагеті з червоним вином і броколі пробували?
 
До 300 г спагеті треба буде ще склянку червоного сухого вина, півкілограма броколі, чайна ложка цукру, 3 зубчики часнику, 100 г тертого сиру пармезан, 4 столові ложки оливкової олії, дрібка перцю чілі, сіль і чорний перець за смаком. 
 
Броколі розділити на суцвіття і бланшувати в підсоленому окропі, вийняти. Відварити спагеті до напівготовності.
 
Окремо закип’ятити червоне вино з цукром, покласти в нього спагеті й варити на повільному вогні пару хвилин, щоб випарувалася рідина.
 
Розігріти на пательні оливкову олію, покласти подрібнений часник і червоний перець, злегка обсмажити. Додати броколі, сіль, чорний перець, помішати і тримати на вогні ще хвилину.
 
Викласти спагеті на сковорідку з броколі і готувати ще трохи, поки все вино не випарується. До столу подавати, присипавши сиром.