Паста аль форно: рецепт смачнющої італійської запіканки з макаронів

01.11.2017
Паста аль форно: рецепт смачнющої італійської запіканки з макаронів

Ірина Гудима. (Фото з власного архіву.)

Ірина Гудима народилася в Тернополі. Зараз у неї — цікавий кулінарний блог, багато його читачів і бажаючих навчитися куховарити. 
 
 
«Любов до кулінарії в мене з’явилася зовсім не відразу, — пише кулінарна майстриня. — Жила я собі спокійно у своєму рідному Тернополі, закінчила факультет іноземних мов, поринула з головою в науку і працювала викладачем англійської мови в педуніверситеті. Про те, щоб щось готувати, навіть не думала, і всі мої кулінарні шедеври зводились до картопляного пюре і чаю.
 
Але життя таке непередбачуване, і це прекрасно! Ніколи не знаєш, який сюрприз тебе чекає. Моїм неочікуваним сюрпризом було випадкове знайомство з італійцем Роберто. Після одруження переїхала я до Риму і ... не знала, чим мені зайнятись, поки чоловік на роботі. 
 
Італійці, мушу сказати, великі гурме і чудесні кулінари. Деякі чоловіки тут готують навіть краще за жінок! Чи то італійська пристрасть до їжі (яка тут просто-таки витає в повітрі), чи бажання приємно вразити чоловіка чимось смачненьким відкрили в мені прихованого кулінара.
 
Я, несподівано для самої себе, почала з ентузіазмом готувати. А чоловік мені завжди подає якісь цікаві ідеї. Згодом мою особисту команду дегустаторів поповнив наш синочок Алессіо (дегустатор він дуууже вибагливий). Оскільки сім’я в нас інтернаціональна, готуємо ми і українські, й італійські страви. А ще дуже любимо відкривати для себе смаки і страви інших країн».
 
Пані Ірина пропонує покроковий рецепт Пасти аль форно (Pastaalforno) — італійської запіканки з макаронів. 
 
«За 10 років життя в Італії паста мені вже давно стала рідною. Колись я ніяк не могла зрозуміти, як то можна їсти те тісто щодня, але згодом, відкривши для себе незчисленну кількість способів його приготування, зрозуміла пристрасть італійців до макаронів, — каже вона. — Сьогодні поділюсь одним зі своїх улюблених рецептів — паста аль форно (або ж запіканка з макаронів по-італійськи).
 
Обожнюю страви, які можна приготувати заздалегідь і у великій порції. Потім їх досить лише розігріти — дуже зручно, якщо готуєте обід для гостей. Готувати цю страву мене навчила тітка мого чоловіка (та сама тітка Джакоміна, у якої я вчилась готувати лазанью). Не буду описувати смак цієї запіканки, скажу лише, що вона чудесна — ніжна й ситна водночас. А на наступний день стає ще смачнішою». 
 
Потрібно: 300 г макаронів, 3 варені яйця, 200 г тертого сиру (голландського або іншого, на ваш смак).
 
Для рагу: 250 г фаршу (в мене свинина), 500 г томатного соусу, невелика морквина, невелика цибулина, селера (за бажанням).
 
Для соусу Бешамель: 500 мл молока, дрiбка мускатного горіху, сіль, 2 ст. л. масла (не топленого), 1 ст. л. (з чубком) борошна.
 
Зваріть соус Бешамель: просто покладіть разом усі інгредієнти (молоко, масло, мускатний горіх, сіль і борошно).
 
Варіть на середньому вогні (постійно помішуючи) до загустіння. Готовий соус накрийте харчовою плівкою або кришкою, щоб він не застиг некрасиво на поверхні.
 
Приготуйте рагу: в олії підсмажте подрібнену моркву, цибулю і селеру (я використовую заморожену суміш — для зручності й економії часу нарізаю велику порцію цих овочів і заморожую в морозилці, а потім підсмажую при потребі без розморожування). 
 
Додайте до готової засмажки фарш. 
 
Коли фарш буде напівготовий, додайте томатний соус, посоліть, поперчіть і покладіть дрiбку цукру (щоб перебити кислоту помідорів).
 
Тушкуйте на середньому вогні до готовності фаршу. 
 
Відваріть макарони і перемішайте їх з рагу. Сюди ж додайте половину тертого сиру і соус Бешамель.
 
Перекладіть макарони у змащену олією форму для запікання.
 
Поверх викладіть варені яйця (порізані скибочками).
 
Посипте рештою тертого сиру.
 
Запікайте в духовці при 180 градусах приблизно 25 хвилин. 
Отож Buonappetito! Смачного!