У Харкові можуть скоро винести остаточний вирок чотирьом учасникам «руської весни»

01.11.2017
У Харкові можуть скоро винести остаточний вирок чотирьом учасникам «руської весни»

По Юдаєву давно тюрма плаче.

У Київському районному суді Харкова пройшли судові дебати у справі чотирьох учасників «руської весни», яких підозрюють у насиллі, погромах і захопленні будівлі облдержадміністрації.
 
 
 
«У ході судового засідання прокуратура надала достатньо доказів вини осіб, які сьогодні перебувають на лаві підсудних, — повідомив прокурор Харківської області Юрій Данильченко. — Ми вважаємо, що їхня вина очевидна і доведена». 
 
 
Найбільше запитань у слідчих виникло до Сергія Юдаєва, який, окрім озвученого сепаратистського штурму ХОДА, брав участь у нападі на місцеву телекомпанію АТН.
 
 
Проти нього порушили одразу дві кримінальні справи — «масові безпорядки» та «хуліганство», що дозволило прокуратурі вимагати максимальне для цієї провини покарання — позбавлення волі на 8 років.
 
Його однодумці Сергій Гапонов, Олег Крутов і Денис Левченко можуть отримати на два роки менше.
 
Йдеться про події 6 і 7 квітня 2014 року, коли сепаратисти скинули з будівлі ХОДА державний прапор, встановивши на ній російський триколор, а також влаштували там погром із підпалом.
 
Цими ж днями антимайданівці проголосили утворення ХНР і тероризували харків’ян, які не поділяли їхні проросійські погляди.
 
Одну з таких акцій учасники «руської весни» влаштували у приміщенні телекомпанії АТН, де, за версією слідства, усім заправляв Сергій Юдаєв.
 
Утiм останній наполягає на тому, що будівлю ХОДА не підпалював, оскільки на час пожежі «гостював» у журналістів, але при цьому був рядовим учасником акції і не брав участі в розгромі редакційної апаратної.
 
Однак співробітники телекомпанії запевняють — саме Юдаєв був ініціатором трощення майна, після чого направився громити ХОДА.
 
Як доказ редакція надала слідству відповідні відеоматеріали. 
 
Після дебатів у суді було оголошено чергову перерву.