Тікають від сварок: поліція розшукала понад 5,3 тисячі зниклих дітей

01.11.2017
У Нацполіції наголошують на тому, що порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість повідомлень про зникнення дітей в Україні зросла на 24,6 %.
 
Водночас правоохоронцi розшукали на 1245 більше дітей, аніж минулого року.
 
 Усього ж iз початку року за фактами зникнення дітей відкрито 541 кримінальне провадження за ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство).
 
Не розшуканими на даний час по всій країні залишаються 55 дітей, iз них 19 зникли в ­цьому році.
 
Зазначимо, Нацполіцією впроваджено нові методи розшуку зниклих безвісти неповнолітніх. Йдеться про спільні групи з числа оперативників та співробітників ювенальної превенції.
 
Із загальної кількості повідомлень про зникнення більшість — випадки самовільної втечі підлітків.
 
«Для того щоб знайти дитину, повернути її додому, поліція залучає великі ресурси, задіюються одразу декілька служб. В особливих випадках, коли зникають діти до 10 років, до пошуків залучається Національна гвардія, Державна служба з надзвичайних ситуацій та інші відомства», — розповіла начальник Управління ювенальної превенції Національної поліції України Лариса Зуб.
 
Основні причини, через які діти тікають iз дому або навчально-виховних закладів, — конфлікти з батьками, опікунами, вихователями, однолітками, неблагополучна ситуація в сім’ї, схильність до бродяжництва.
 
Тому поліцейські роблять акцент на превенції та недопущенні рецидиву серед дітей, які вже неодноразово йшли з дому.
 
Коли зникла дитина, на рахунку кожна хвилина. Чим раніше батьки звернуться до поліції, тим більше шансів швидше розшукати малечу, повернути її додому та унеможливити скоєння правопорушень відносно неї.