Окупанти на Донбасі створюють центри з організації терактів

03.11.2017
За словами головного військового прокурора України Анатолія Матіоса, незаконні формування на територіях Луганської та Донецької областей працюють під контролем російських спецслужб.
 
—  Слідству вдалося поіменно встановити особи ватажків центрів з організації терактів у різних містах України, —  заявив Анатолій Матіос. —  Мета цих об’єднань —  поставити на потік організацію терактів на землях нашої країни та залякати людей. Співробітники ФСБ підкуповують громадян України та з їх допомогою готують нові криваві диверсії.
 
За словами співробітників правоохоронних органів України,  терористи планували ліквідувати понад 1,5 тисячі українських вищих державних чиновників та правоохоронців.
 
Головний військовий прокурор підтвердив, що готувався замах на першого заступника Нацполіції В’ячеслава Аброськіна. У лідерів банд, до складу яких входять представники Росії, а також «ДНР» та «ЛНР», є технічна можливість відстежувати у режимі реального часу місцезнаходження та пересування великих груп людей.
 
Упродовж 2016-2017 років українським силовикам удалося попередити 22 терори­стичні акти, затримати 66 «найманців» та встановити особи майже тисячі учасників диверсійних груп.
 
—  Ворог використовує затишшя у зоні АТО на Донбасі з метою створення незаконних об’єднань  для організації диверсій у різних регіонах України, —  підкреслив голова СБУ Василь Грицак. —  Це невід’ємна особливість гібридної війни та заздалегідь відпрацьована тактика країни— агресора з дестабілізації ситуації у нашій країні.
 
Василь Грицак також розповів, що 31 жовтня співробітникам спецслужби України вдалося запобігти теракту на Донеччині: був затриманий зловмисник, який мав при собі кілограм вибухівки для підриву об’єкта критичної інфраструктури. 
 
Зараз на території зони АТО на Донбасі працює більше 900 співробітників СБУ. Свою допомогу в роботі їм охоче надають оперативні працівники з Управлінь спецслужби в Донецькій та Луганській областях.
 
Велика частина злочинів розкривається та своєчасно попереджується, але, безумовно, повністю знешкодити всіх ворожих диверсантів поки що неможливо.
 
У ході оперативних дій співробітникам СБУ вдалося затримати в Одесі 29-річну Юлію Прасолову, яку обґрунтовано підозрюють у підриві автомобіля полковника СБУ Олександра Хараберюша.
 
Спецслужбам України лише через півроку вдалося вийти на слід підозрюваної у його вбивстві. Відомо, що Прасолова прибула до Одеси з Донецька з метою отримання біометричного паспорта і в той же день була затримана співробітниками СБУ.