Убив людей і «грін кард»: виконавець бійні у Нью-Йорку постав перед судом

03.11.2017
Убив людей і «грін кард»: виконавець бійні у Нью-Йорку постав перед судом

Теракт, скоєний Саїповим, став першим у Нью-Йорку після вибухів 11 вересня 2001 року. (Фото з сайта edmontonjournal.com.)

Узбек-іммігрант 29-річний Сайфулло Саїпов, який у вівторок наїхав фургоном на кількох десятків людей у центрі Нью-Йорка, вже в середу постав перед судом Нью-Йорка.

 

Нагадаємо, восьмеро жертв нападу загинули та 12 отримали тяжкі поранення.

 

Оскільки під час затримання Саїпов був поранений у живіт, до судової зали його доставили в інвалідному візку, повідомляє Бі-Бі-Сі.

 

«Він жив у своєму світі»

Прокурор Джун Кім висунув підозрюваному звинувачення у вбивстві щонайменше восьми людей на Манхеттені та наданні фінансової допомоги угрупованню «Ісламська держава».
 
У міністерстві внутрішньої безпеки США назвали напад «очевидним актом тероризму». Прокурори кажуть, що Саїпов розмовляв із ними вільно, відмовившись від права не свідчити проти себе.
 
Як випливає з судових документів, Саїпов заявив, що запланував цей напад ще два місяці тому та свідомо обрав святкування Хелловіну для нападу, бо на вулицях у цей день більше людей.
 
Він хотів вивісити на пікапі, яким здійснив наїзд, прапор «ІД», але вирішив не привертати до себе уваги.
 
У його мобільних телефонах виявили 90 відео «ІД» зі сценами насильства. Він заявив, що його особливо надихнуло звернення лідера «ІД» аль-Багдаді, який закликав до відплати за смерть в Іраку.
 
На допиті він відверто демонстрував ненависть до США та західного світу і не розкаявся у здійсненому.
 
Більше того, Саїпов попросив дозволу вивісити в його лікарняній палаті прапор «Ісламської держави».
 
Голова нью-йоркського відділення ФБР Білл Суїні повідомив, що слідчим уже багато відомо про Сайфулло Саїпова, але розслідування ще тільки починається.
 
Повідомляють, що до переїзду в Патерсон, штат Нью-Джерсі, Сайфулло Саїпов жив у Тампі, штат Флорида.
 
Він прибув до Америки з Узбекистану 2010 року і має посвідку на проживання і роботу в США. Компанія Uber підтвердила, що він працював на неї водієм.
 
Водій вантажівки, який є співвітчизником Саїпова, розповів агенції «Рейтер», що той захопився релігією, коли опинився в США, де його вразила свобода віросповідання, немислима в Узбекистані.
 
«Він був людиною замкнутою, нервовою й іноді агресивною. Він жив у своєму світі», — розповів Міррахмат Муминов.
 
За його словами, Саїпов насилу зводив кінці з кінцями, погано знав англійську. За його словами, до переїзду в США Саїпов жив у Ташкенті.
 
У 2013 році Саїпов одружився на Нозимі Оділовій, яка також родом із Ташкента.

Зупинити «зелене» безумство

Президент Дональд Трамп заявив 1 листопада, що вимагатиме, щоб Сайфулло Саїпов був визнаний «ворожим бійцем».
 
«Я, звичайно, це обміркую. Відправте його до Гуантанамо», — закликав Трамп.
 
Пізніше він написав у «Твіттері», що Саїпов (якого він назвав «твариною») повинен «отримати смертну кару», хоча вона скасована в штаті Нью-Йорк.
 
До речі, замах Саїпова став першим терактом у Нью-Йорку після замахів 11 вересня 2001 року.
 
Ініціативу з Гуантанамо (в цій тюрмі в’язні можуть перебувати пожиттєво) раніше підтримали сенатори-республіканці Джон Маккейн і Ліндсі Грем, які часто критикують чинного президента.
 
Ув’язнення Саїпова до Гуантанамо юридично ускладнене, оскільки він є законним резидентом США, має посвідчення на право постійного проживання (так звану green card) і всі права, доступні в рамках системи цивільного судочинства США.
 
Після теракту в Нью-Йорку Дональд Трамп знову заговорив про необхідність відмови від розіграшів «грін кард». Щороку за цією програмою до США приїжджають до 50 тисяч іноземців.
 
«Терорист прибув до нашої країни через так звану диверсифікаційну візову лотерейну програму», — написав Трамп у «Твіттері».
 
Тепер замість неї американський президент хоче запровадити систему, яка базується на професійних здібностях тих, хто хоче емігрувати до США.
 
«Ми маємо зупинити це безумство», — наголосив Трамп.
 
Цей захід передбачено новою міграційною реформою, яку Трамп вніс на розгляд Конгресу США ще в серпні, але після терористичної атаки американський президент знову загострив на ній увагу.
 
З 1997 по 2016 роки, тобто за 20 років, за легальними візами до США в’їхали 158тис. 243 громадянина Узбекистану. У 2010 році 69% іммігрантів із Узбекистану отримали «зелені картки» завдяки участі в лотереї. У 2017 році ця цифра становила 58%.