Після невдач на євромайданчику «Хімік» почав програвати й вдома

07.11.2017
Після невдач на євромайданчику «Хімік» почав програвати й вдома

Маючи відчутну ігрову перевагу, але демонструючи при цьому низький відсоток влучань, «Хімік» удома не зміг переграти чинного чемпіона. (Фото з сайта khimik.com.ua.)

Коли розпочинається розмова про волейбольний та баскетбольний колективи «хіміків», які сформовані на базі Одеського припортового заводу, завжди доводиться говорити про високий організаційний рівень цього потужного клубного проекту.
 
 
На такому ж високому рівні до останнього часу перебували й спортивні результати обох команд.
 
 
Однак, коли южненські баскетболісти провали єврокубковий сезон, першими з усіх учасників групового раунду Кубка Європи ФІБА розпрощавшись із надіями на подолання цього бар’єра, а згодом зазнавши двох поспіль поразок у національному чемпіонаті, мимоволі з’являються думки про якісь системні негаразди.
 
 
Утім, думається, по­спішати з «апокаліптичними» висновками не слід. Історія з відмовою «Укрзалізниці» фінансувати свої волейбольний та футзальний проекти, звісно, неабияк стимулює уяву, проте, як відомо, далекосяжні прогнози — справа невдячна.
 
 
Поки ж випадає констатувати, що баскетболісти «Хіміка» посідають останнє місце в квартеті G Кубка Європи ФІБА та замикають вісімку учасників вітчизняної Суперліги.
 
Хоча, якщо турнірні справи на євроарені команді Віталія Степановського виправити вже ніяк не вдасться, то на внутрішній арені для «хіміків» іще нічого не втрачено.
 
Коли, вирушаючи в європейське турне, южненський колектив поставив на паузу свої виступи в ЧУ, «Хімік» із трьома стартовими перемогами та нулем у графі поразки, попри перебування на останній сходинці, виглядав прихованим фаворитом турніру.
 
 Однак після двох невдач у матчі з «Черкаськими мавпами» та «Будівельником» про потенційне домінування команди Степановського можна забути.
 
Після сенсаційного домашнього фіаско «Черкаським мавпам», за яке наставнику южненців довелося просити вибачення у вболівальників, Степановський скаржився на неймовірно насичений змагальний графік, через який у його підопічних узагалі не було можливостей для підготовки. «Де ми могли тренуватися? Хіба що в літаку. І це абсолютно не жарт», — головний тренер «Хіміка» нарікав на відсутність «вікон» у календарі.
 
Утім після втрати турнірних перспектив у Кубку Європи у чинного віце-чемпіона вільного часу з’явиться трохи більше. За втраченими очками «Хімік» усе ще виглядає потенційним лідером Суперліги, хоча й тепер уже й не безапеляційним.
 
Домашній матч проти переможця минулого сезону — «Будівельника» — для южненців  був  своєрідним тестом на лідерство, скласти котрий їм не вдалося.
 
«Ми все робили правильно, але, маючи відчутно перевагу в атаці, не змогли забити свої кидки». — відзначив Степановський.
 
Наставник «Хіміка» наголосив, що за таких обставин можна гніватися лише на себе: «Потрібно все добре зважити, не впадаючи в паніку. Проаналізувати й продовжити тренуватися, хоча після таких поразок робити це завжди тяжко».
 
Здається, з аналогічними думками прибував до Южного й «Будівельник», який напередодні гри з «Хіміком» зазнав неочікуваної поразки в Одесі від БІПи. Утім, як відомо, невдачі загартовують. Тож будемо сподіватися, що після смуги невдач зміцніє й «Хімік». 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Чоловіки. Суперліга. «Хімік» — «Черкаські мавпи» — 67:68, «Запоріжжя» — «Миколаїв» — 79:84, БІПА — «Будівельник»  — 64:63, БІПА — «Черкаські мавпи» — 82:79, «Хімік» — «Будівельник» — 58:62, «Дніпро» — «Політехнік» — 98:68.
Турнірне становище: «Будівельник» — 6 перемог/2 поразки, «Дніпро» — 6/1, БІПА — 5/2, «Миколаїв» — 4/3, «Черкаські мавпи» — 3/5, «Запоріжжя», «Політехнік» — 1/7, «Хімік» — 3/2.