У Львові засудили до року тюрми завідувача пологового будинку

07.11.2017
У Львові оголосили вирок завідувачу пологового відділення Олегу Данкову.
 
Слідство у справі завідувача пологового відділення 3-ї міської клінічно лікарні тривало понад три роки.
 
Ще навесні 2014 сталася фатальна подія — померла новонароджена Злата Пудляк. Пологи приймав лікар Данков.
 
58-річного заввідділенням засудили за ч.2. ст. 140 ККУ (неналежне виконання професійних обов’язків, що спричинило смерть новонародженого немовляти), вирок: рік позбавлення волі та ще рік заборони займатися лікарською практикою.
 
Ще задовго до початку слухання вироку біля дверей зали № 1 Шевченківського суду Львова чатувала група людей.
 
Серед них — потерпілі Мар’яна Павлик та Остап Пудляк разом з родичами та небайдужими до їхнього горя людьми. Була і група підтримки лікаря.
 
Прибічників його діяльності теж вистачає: медичний персонал, а також задоволені роботою лікаря породіллі. Ці молоді жінки заздалегідь провели акцію в соціальних мережах.
 
Кожна викладала фото своєї дитини як доказ того, що пологи, на яких був присутній Данков, проходили успішно.
 
В коментарях під світлинами акцентували увагу на доброзичливому ставленні до породіль, непідкупності, вмінні швидко прийняти рішення, коли життю мами або дитини загрожувала небезпека. 
 
Але одна лікарська помилка переважила шальки терезів і знівелювала весь позитивний досвід лікаря. Покарання не вдалось уникнути. Засуджений має право оскаржити вирок в апеляційному суді. 
 
Галицький районний суд висунув обвинувачення Олегу Данкову 10 листопада 2016 року. Тоді ж була обрана міра запобіжного заходу підозрюваному.
 
Суддя не взяла до уваги пропозиції прокуратури і слідства про відсторонення лікаря від посади та обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.
 
Головний аргумент — підозрюваний протягом двох років допомагав слідству у справі. Тоді лікаря відпустили під «особисте зобов’язання». 
 
Олег Данков відмовився коментувати вирок. Батько ж померлої дитини вважає рішення суду правильним.
 
На його думку, це ніяк не поверне загублене життя, проте стане уроком для всіх медиків, які допускають недбальство: «Ніякий, навіть найсуворіший вирок не поверне нашу дитину. Але на даному етапі ми вважаємо, що суд всебічно розглянув справу і рішення є справедливим». 
 
Варто зазначити, що сім’я Остапа Пудляка не єдина, чиє довгоочікуване дитя померло в стінах цього пологового будинку. Потерпілі родини підтримали позивачів у справі.
 
Не варто відкидати й інформацію про «високі тарифи» на те, щоб пологи приймав кваліфікований лікар. А така розкіш не всім по кишені.