Зейтуллаєв готовий знову голодувати, якщо його не відправлять в Україну

07.11.2017
Український консул вперше відвідав політв’язня Руслана Зейтуллаєва на території Росії.
 
 
Зустріч із незаконно ув’язненим представником кримськотатарського народу пройшла в колонії суворого режиму Республіки Башкортостан.
 
 
Український консул та 35-річний фігурант резонансної справи «Хізб ут-Тахрір» обговорювали можливості екстрадиції ув’язненого на територію України. 
 
— Наша сторона домагалася цієї зустрічі кілька місяців поспіль, але тільки зараз отримала дозвіл з боку влади Росії, — заявила речник Міністерства закордонних справ України Мар’яна Беца.
 
— Зейтуллаєв зміг поспілкуватися з консулом трохи більше трьох годин та обговорити можливості його переведення до України. Ми, зі свого боку, будемо докладати всіх зусиль для звільнення незаконно засудженого жителя окупованого півострова Крим.
 
Нагадаємо, Руслан Зейтуллаєв був незаконно засуджений підконтрольним Кремлю судом на 15 років позбавлення волі.
 
Проти мешканця Криму окупанти сфабрикували справу за звинуваченням у тероризмі та організації на півострові центру організації «Хізб ут-Тахрір», яку РФ називає терористичною.
 
Зейтуллаєв свою провину не визнав та заявив, що єдина причина, через яку він зазнав кримінального переслідування, це його вірність кримськотатарському народу та Україні.
 
Вдома, у Криму, у Руслана Зетуллаєва залишилися дружина та три неповнолітні дочки. Слідство у його справі тривало більше двох років, які він провів у СІЗО міста Сімферополь. У вересні поточного року суд окупованого Росією Криму виніс вирок — 7 років позбавлення волі для Зейтуллаєва, після чого його адвокат подав апеляцію до Верховного Суду Криму. Однак підконтрольний Кремлю орган влади лише погіршив становище політичного в’язня, збільшивши йому термін тюремного ув’язнення до 15 років.
 
— Співробітники СІЗО у Ростові-на-Дону силою відібрали їжу мого підзахисного перед його етапуванням до колонії у Башкортостан, — обурюється адвокат Зейтуллаєва Едем Семедляев. — Окупанти викрали десять банок «тушонки» у політичного в’язня. Тому Зейтуллаєв був змушений голодувати кілька днів поспіль, поки його не доставили на територію російської колонії суворого режиму №2 у Республіці Башкортостан.
 
Правозахисник заявив, що Руслан Зейтуллаєв готовий знову оголосити голодування, якщо його не відправлять найближчим часом на територію України.
 
Російські ж окупанти мотивували своє небажання займатися екстрадицією Зейтуллаєва до України складністю виконання цієї процедури.
 
За словами російських тюремників, підписання всіх дозвільних документів займе близько 6-10 місяців. Засуджений мешканець Криму та його адвокат висловили готовність почекати зазначений термін.