ФФУ одноголосно перезатвердила Шевченка на посту головного тренера збірної

08.11.2017
ФФУ одноголосно перезатвердила Шевченка на посту головного тренера збірної

Відреставрований Київський стадіон імені Баннікова став місцем підготовки національної збірної України до товариського поєдинку зі словаками. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Формула «два плюс два», за котрою Андрій Шевченко підписував свій контракт iз ФФУ, передбачала звірку роботодавцем та головним тренером національної збірної їхніх годинників після завершення першої частини роботи.
 
 
Попри те, що «синьо-жовті» на чемпіонат світу-2018 не відібралися, особливих питань у федерації до очільника головної футбольної команди країни не виникло й виконком ФФУ одноголосно перезатвердив Шеву як головного тренера на ще один відбірковий цикл.
 
 
Йдеться, зрозуміло, про чемпіонат Європи-2020, куди, за словами Шевченка, українські футболісти під його керівництвом обов’язково потраплять.
 
 
«У мене іншого виходу немає. Переді мною стоїть чітке завдання. І я впевнений, що нам вдасться потрапити на майбутнє Євро», — наголосив очільник «синьо-жовтих».
 
 
Головною причиною невиходу збірної України на «мундіаль»-2018 Андрій Шевченко назвав відсутність результату в матчах з прямими конкурентами.
 
Нагадаємо, що в протистоянні з ісландцями та хорватами, котрі посіли два першi місця в нашій «пульці», вітчизняні збірники змогли здобути лише один бал.
 
«Усім подобається гра, але нам потрібен результат. Ми не набирали достатньої кількості очок у матчах iз сильними опонентами, лише епізодами в них демонструючи хороший футбол. Тож потрібно змінити якість гри в матчах з лідерами європейського футболу», — наголосив Шевченко. 
 
Тренер каже, що глобально покращувати гру він не буде: структура цієї гри, котра має креативний характер, уже є. Важливо покращити процес реалізації моментів.
 
«Якщо футболісти покажуть сто відсотків своїх можливостей, то задачу потрапляння на Євро-2020 команда вирішить», — наголошує наставник.
 
А працювати йому є над чим, адже складається враження, що забивати грандам у нашій збірній узагалі нікому.
 
Яскравий тому приклад: гра лідера «синьо-жовтих» Андрія Ярмоленка, котрий у поєдинку його «Боруссії» з Дортмунда проти «Баварії» не реалізував два виходи «сам-на-сам».
 
У будь-якому разі, до старту відбору на ЧЄ-2020 Шевченко та К° має достатньо часу, аби бодай якось покращити один із ключових компонентів гри у футбол.
 
Вітчизняні вболівальники до останнього сподівалися, що збірна України в листопаді гратиме матчі «плей-оф» кваліфікації ЧС-2018. Утім, посівши у групі непрохідне третє місце, максимум, на що можуть розраховувати тепер «синьо-жовті», — це товариські матчі.
 
Найближчої п’ятниці, 10 листопада, у Львові команда Шевченка поміряється силами зі Словаччиною, котра також не пробилася до фінальної частини російського «мундіалю».
 
На гру з нашими західними сусідами тренерський штаб «синьо-жовтих» викликав досить чималу групу новачків.
 
В одних випадках травми провідних виконавців, в інших — бажання познайомитися з перспективною молоддю спонукали Шевченка до таких дій.
 
Олександр Андрієвський із «Зорі», Юрій Коломоєць iз «Ворскли», Сергій М’якушко з «Карпат» — останнім часом ці прізвища активно звучали в українському футбольному житті.
 
Шанс по­знайомитися з першою командою країни тренерський штаб вирішив надати й іншим новачкам — Олександру Сватку («Зоря»), Артему Шабанову («Олімпік») та В’ячеславу Танковському («Маріуполь»).
 
«Ці футболісти своєю грою змусили нас звернути на себе увагу. Ми бачимо в них потенціал, тому й запросили до збірної», — відзначає Шева.
 
До речі, наставник наразі не знає, хто з його інтернаціонального штабу помічників продовжить працювати на благо української збірної.
 
«Рауль Ріанчо, Мауро Тасотті, Андреа Малдера — всі вони тепер добре знайомі з реаліями українського футболу, мають своє уявлення про стан речей, і я повинен їх почути. Якщо у нас буде спільне бачення ситуації, ми продовжимо нашу співпрацю», — відзначив Андрій Шевченко. 
 
Зауважимо, що у Львові «синьо-жовті» гратимуть уперше за останні кілька років, адже через дискваліфікацію «Арени Львів» на весь відбірковий турнір ЧС-2018 наші збірники були змушені обходитися без підтримки палкої львівської «торсиди».