Крок до «прозріння»: Рада проголосувала за відкриті списки у першому читанні

08.11.2017
Крок до «прозріння»: Рада проголосувала за відкриті списки у першому читанні

Після двотижневої перерви Верховна Рада повернулася до режиму пленарних засідань і у перший же день роботи ухвалила в першому читанні проект Виборчого кодексу, поданий головою парламенту Андрієм Парубієм і депутатами Олександром Черненком (фракція БПП) i Леонідом Ємцем (фракція «Народний фронт»).
 
Документ на засіданні парламенту 7 листопада підтримали 226 народних депутатів — мінімально необхідна для ухвалення рішень кількість.
 
«Цей проект не новий. Він розроблений на основі Виборчого кодексу, який ще в 2010 році, у позаминулому скликанні, зареєструвала група депутатів... Зараз перед реєстрацією ми дещо його осучаснили, зробили висновки з виборчих процесів ... 2010—2015 років, залишивши концептуально варіант 2010 року, ми внесли кілька нововведень», — сказав, виступаючи з трибуни, співавтор документа Олександр Черненко.
 
За його словами, проект Виборчого кодексу об’єднує п’ять наявних законів — закони про вибори народних депутатів, закон про вибори Президента, про місцеві вибори, про Центральну виборчу комісію і закон про єдиний державний реєстр виборців.
 
Черненко додав, що документ пропонує систему регіональних відкритих списків.
 
«Це коли Україна ділиться на 27 виборчих регіонів. У кожному з цих регіонів партії висувають свої списки. Виборець обов’язково голосує за партію і за бажанням — це вже його добра воля — за когось із кандидатів, яких партія висунула в цьому регіональному списку, таким чином, рейтингуючи цих кандидатів», — пояснив він. За словами Черненка, за такої системи лідер партії не зможе впливати на місця кандидатів у списку.
 
Крім того, законопроект передбачає чотиривідсот­ковий прохідний бар’єр до парламенту. Нагадаємо, що зміни виборчого законодавства є однією з вимог мітингувальників, які від 17 жовтня протестують під Верховною Радою.
 
Громадські організації наполягають на проведенні наступних виборів до парламенту за відкритими списками.
 
Коаліція Верховної Ради ще у 2014 році зафіксувала намір запровадити таку систему. Але впродовж майже трьох років депутати до цього питання не повертались.
 
Новину про ухвалення виборчого закону учасники та ініціатори протесту під парламентом зустріли з ентузіазмом.
 
«Коли вас будуть питати, навіщо люди виходили під Верховну Раду, показуйте їм цей пост. У нас ще одна перемога — Верховна Рада прийняла в першому читанні виборчий кодекс. На моїй пам’яті це найпрогресивніший закон про ви­бори за всю історію незалежності країни — пропорційна система з відкритими списками», — написав у «Фейсбуці» нардеп Мустафа Найєм.
 
А відтак можна сподіватися, що найближчі дні існування «майдану» під стінами ВР минуть без ексцесів. Станом на першу половину вчорашнього дня будівлю парламенту оточили близько 500 громадян.
 
Вони зосередилися на площі Конституції, у Маріїнському парку і на вулиці Грушевського, де встановлено намети і польові кухні. Ранок був мирним, лише біля всіх входів до будівлі парламенту і комітетів Верховної Ради чергували групи правоохоронців. 
 
Тим часом Верховна Рада розглянула ще одне питання і не підтримала постанову про звільнення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.
 
Постанову, автором якої був нардеп від БПП Сергій Каплін, підтримав лише 31 нардеп. 102 нардепи проголосували проти відставки, 56 утримались.
 
Перед голосуванням представники «Батьківщини», «Радикальної партії», «Народного фронту», «Опозиційного блоку» заявили, що не підтримають постанову про відставку Авакова.