Аваков видав свою книжку «Ленін з нами?» трьома мовами

08.11.2017
Головний правоохоронець України Арсен Аваков проявив себе ще і як письменник — нещодавно в харківському видавництві «Фоліо» з друку вийшла його книга «Ленін з нами?» на 160 сторінок.
 
У книжці є матеріали, які він опублікував ще 2008 року (зокрема, статтю видано разом із коментарями тиражем п’ять тисяч примірників, як 100-сторінкову книжку), дані Українського інституту національної пам’яті про демонтаж пам’ятників Володимиру Леніну і перелік самовільно повалених пам’ятників вождю, а ще матеріали, які були написанi його колегами, та інформація інтернет-користувачів, які брали участь у дискусії на тему.
 
На презентації книги в Києві міністр сказав: «Я розповів сьогодні, в цей день, через сто років після того, як стався жовтневий переворот, у той день, коли вже практично все ясно і, здавалося б, у всіх усе давно прояснилося щодо персонажа, який є героєм цієї книжки, яку я написав, усе-таки варто задатися питанням: а скільки Леніна залишилося в кожному з нас, і які наслідки цього? І коли ми починаємо дивитися на це глибше, то виявляється, що не все так просто». 
 
Автор іронічно зауважив, що, коли писав книгу, робив це «від імені «гомо совєтікуса», додавши: «Тут є хроніка «Ленінопаду» — те, що сталося після 2014 року по всій країні, і я думаю, що уважний читач, який це прочитає, зробить для себе багато висновків. Нехай навіть ніколи не зізнавався собі в цьому».
 
Арсен Аваков переконаний, що історичні висновки необхідно зробити для того, щоб у мінливому світлі, в тому числі політикумі, «у нас не було спокус, і ми не робили помилок».
 
Книжка вийшла накладом 14 тисяч примірників: по шість тисяч — українською і  російською мовами та ще дві тисячі — англійською.
 
«Я отримаю гонорар, який, на жаль, невеликий. 18,2 тис. гривень за тираж кожною мовою», — пожартував міністр на презентації.
 
Глава МВС розповів, що англомовний тираж книги буде орієнтований для діаспор у США, Канаді та Австралії.