Кнопка тривоги: Одещина шукає 700 мільйонів для захисту від пожеж

08.11.2017
Планова перевірка показала, що правила пожежної безпеки на Одещині порушують масово.
 
Фахівці ОДА перевірили 482 дитсадки та школи, 75 закладів охорони здоров’я, 21 будинок для літніх людей i людей з інвалідністю, 39 будинків відпочинку та оздоровлення.
 
За фактом перевірок цих об’єктів соціальної сфери складено більше 500 адмін­протоколів про різні порушення правил пожежної безпеки.
 
Вже готові 46 позовних заяв до адміністративного суду щодо необхідності прийняття заходів екстреного реагування у вигляді повного або часткового призупинення робіт.
 
«Із початку 2017 року на Одещині сталося 5610 пожеж, у вогні загинули 74 людини та постраждало ще 66 осіб, — розповів заступник начальника ГУ ДСНС в Одеській області Михайло Вовк. — Із загальної кількості пожеж дев’ять виникли в місцях iз масовим перебуванням людей, включаючи й трагедію в піонерському таборі «Вікторія». За результатами планових перевірок за вересень-жовтень було зафіксовано майже 27 тисяч порушень».
 
За словами Михайла Вовка, ревізія ще й досі триває, хоча повальне порушення правил пожежної безпеки вже очевидне.
 
Найчастіше відсутня автоматична пожежна сигналізація або вона не працює. Часто дерев’яні елементи горищ не мають вогнезахисної обробки або не відповідають чинним нормам шляхи евакуації людей.
 
Тим часом глава обладміністрації Максим Степанов поскаржився, що вартість однієї лише «тривожної» пожежної кнопки становить близько 7 тис. 500 гривень.
 
А якщо планувати повну модернізацію системи протипожежної сигналізації в усіх установах Одеської області, доведеться знайти не менше, аніж 714 млн.   гривень.
 
«Такі гроші ми не зможемо знайти терміново, — каже Максим Степанов. — Поки що доводиться задовольнятися проведенням перевірок наявних можливостей для евакуації людей на всіх без винятку об’єктах соціальної сфери та детальним інструктажем людей про порядок дій в екстреній ситуації».
 
Нагадаємо, що після трагічних подій у піонерському таборі «Вікторія», де в одному з дерев’яних будиночків заживо згоріло троє дітей, співробітники ДСНС України проводять масштабну перевірку систем пожежної безпеки на соціально значущих об’єктах в Одеській та Київській областях.
 
Висновки комісії при ДСНС Одеської області повністю підтвердили попередні висновки про те, що на момент загоряння в дерев’яному будиночку піонерського табору «Вікторія» новітня звуко-світлова протипожежна сигналізація не працювала вже кілька місяців, оскiльки її навмисно відключили.