Оплатіть недбалість: житель Балаклеї позивається до Міноборони і СБУ

10.11.2017
У Київському районному суді Харкова розглядається позов жителя міста Балаклея Андрія Усатенка, садиба якого серйозно постраждала під час вибухів на арсенальному складі навесні цього року.
 
Днями відбулося чергове засідання, яке вкотре завершилося безрезультатно. 
 
Від початку потерпілий хотів отримати майже півмільйона гривень, включивши до списку втраченого майна автомобіль Mitsubishi Lancer, зруйнований гараж, холодильник, міжкімнатні двері, а також потріскану керамічну плитку. Але чим довше триває суд, тим меншою стає заявлена сума. 
 
«Позивач просить стягнути солідарно з Міністерства оборони України та військової частини А1352 на користь Усатенка Андрія Івановича в рахунок відшкодування матеріальної шкоди 318 тисяч 231 гривню 80 копійок», — повідомила на останньому засіданні представник потерпілого Світлана Кужельова. 
 
Заявлений розмір компенсації зменшився, тому що позивач уже отримав від держави гроші на ремонт у сумі 17 тисяч гривень, і потреба у фінансуванні внутрішніх робіт відпала.
 
Спеціальна товарна експертиза, у свою чергу, зменшила вимоги, що стосувалися суми за втрачений автомобіль. 
 
З урізанням коштів за матеріальні збитки чоловік погоджується. Втім на вимозі компенсувати моральні збитки, адресовані Міноборони і СБУ, продовжує наполягати.
 
На його думку, оби­два відомства винні йому, відповідно, 300 тисяч і 100 тисяч гривень «за зіпсовані нерви».
 
Силовики з такою претензією не погоджуються, посилаючись «на вплив непереборної сили, яку неможливо було відвернути посадовим особам військової частини». 
 
Наступне засідання у справі заплановано на грудень.