Антидосягнення: як Трамп за рік став найнепопулярнішим президентом в історії США

10.11.2017
Антидосягнення: як Трамп за рік став найнепопулярнішим президентом в історії США

Супермена, який «зробить Америку великою», поки що з Трампа не вийшло.

Американські та світові ЗМІ активно коментували першу річницю з дня обрання Дональда Трампа президентом США.
 
 
Газета «Вашингтон Пост» та телемережа новин «Ей-Бі-Сі Ньюс» також провели опитування, щоб дізнатися у простих американців, як вони оцінюють роботу 45-го президента США впродовж першого року після обрання.
 
 
Результати невтішні для глави Білого дому. Позитивно оцінюють його діяльність лише 37% опитуваних, що є найгіршим результатом серед усіх американських президентів за останні 70 років. 
 
 
Інші результати цього опитування і взагалі роблять Трампа найгіршим президентом в історії США.
 
 
Негативну оцінку діяльності президента впродовж року після обрання виставили 59% опитаних, з яких 50% уточнили, що вони рішуче не схвалюють діяльність Трампа на посаді президента.
 
Якщо поглянути на складові невдоволення, то вони виглядають наступним чином: лише 44% схвалюють економічну діяльність президента, лише 28% схвалюють його дії в питанні міжрасових відносин, лише 26% підтримують дії Трампа в галузі системи охорони здоров’я і лише 43 відсотки вважають, що він справляється з боротьбою з тероризмом.
 
У жодному з цих ключових питань Трамп не має навіть 50% підтримки населення. 
 
Не дивно, що першу річницю президентства Трампа американці відзначили багатотисячними демонстраціями протесту, натомість аналогічні зібрання його прихильників нараховували по кілька сотень осіб.
 
Трамп прийшов до влади під гаслом «Зробимо Америку знову великою», а натомість за рік президентства встиг ізолювати свою країну від світового співтовариства: вивів США з Паризької кліматичної угоди, розпочав реалізувати свої виборчі обіцянки зі зведення стіни на кордоні з Мексикою, вивів свою країну з Тихоокеанського партнерства (передбачає співпрацю з 12 країнами регіону), обмежив в’їзд мігрантів, довів до межі війни відносини з Північною Кореєю і, на додаток, докладає зусилля до відміни  реформи системи охорони здоров’я, започаткованої його попередником Бараком Обамою.
 
Окрім того, Дональд Трамп також погрожує виходом iз Північноамериканської угоди про вільну торгівлю, якщо її умови не будуть переглянуті за поданими ним же, Трампом, лекалами.
 
Цим самим він започаткував конфлікт iз найближчими сусідами — Канадою та Мексикою.
 
Відносини з Мексикою і так уже підірвані вимогою Трампа, щоб ця країна сама ж і заплатила 18 млрд. доларів за стіну, яку на її кордоні зведуть американці. 
 
Цей непростий для Трампа рік також був позначений початком розслідування втручання Росії в американську президентську виборчу кампанію. І на користь його — Трампа. Також випливли на світ Божий зв’язки команди Трампа з Кремлем.  
 
У ході виборчої кампанії Трамп обіцяв вивести з Афганістану останній контингент американських військ, але вже перебуваючи в Білому домі, запевнив, що американці воюватимуть в Афганістані до переможного кінця.
 
І приступив до дій: американці скинули на сході Афганістану бомбу GBU-43, яка стала найпотужнішим  неядерним боєприпасом, будь-коли застосованим Сполученими Штатами.
 
Трамп також повернув на 180 градусів політику розрядки у відносинах з Іраном, яку започаткував Барак Обама. 
 

ДО РЕЧІ

Учора з’явилося повідомлення, що обидві палати Конгресу узгодили проект оборонного бюджету США на наступний фінансовий рік. Його розглянуть наступного тижня.
 
Загалом на оборонні потреби Штати планують виділити 700 млрд. доларів, що на 26,1 млрд. доларів більше, ніж в офіційному запиті президента країни.
 
Це пояснюється збільшенням чисельності діючої армії США на 7,5 тисячi військовослужбовців і національної гвардії — на одну тисячу. 
 
Є в проекті бюджету приємна новина й для нас, оскільки передбачено надання Україні допомоги на 350 мільйонів доларів «включно з оборонною летальною допомогою», повідомив оборонний комітет сенату США.
 
При цьому закон обмежує виділення половини цих коштів до того часу, поки міністр оборони США не підтвердить, що Україна вжила значних заходів для проведення критично важливих для оборонної сфери реформ.
 
Оборонний бюджет США на 2018 фінансовий рік також передбачає виділення 4,6 млрд. доларів для протидії російській агресії в межах Європейської ініціативи стримування для підтримки союзників НАТО та посилення оборонного потенціалу США в Європі.
 
Зокрема, 100 мільйонів має бути ви­трачено на Європейську ініціативу запобігання загрозам у рамках оборонних програм для країн Балтії.