У Французькій Гвіані та США синхронно запустили ракет-носії з українськими двигунами

14.11.2017
Черговою перемогою українського аерокосмічного будування сміливо можна вважати запуск 12 листопада із космо­дрому Куру в Французькій Гвіані (заморському департаменті Франції, розташованому в Південній Америці) ракети-носія Vega з українським двигуном.
 
Успішним стартом ракети у першу чергу треба завдячувати Державному підприємству «Конструкторське бюро «Південне» ім. М. К. Янгеля та Державному підприємству «ВО Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова», адже одні розробили, а інші виготовили маршовий двигун РД-843 4-го ступеня ракети-носія.
 
Носій-ракета вивела на навколоземну орбіту марокканський супутник ДЗЗ Mohammed VI-A. 
 
Нагадаємо, що цей пуск став уже одинадцятим у рамках програми Vega та третім у 2017 році, а загалом за п’ять років роботи Vega вивела на орбіту 26 супутників для 20 замовників по всьому світу.
 
Ще в далекому 2004 році державне конструкторське бюро «Південне» отримало право по­стачати ракетні двигуни для Vega в межах контракту з італійською фірмою Avio.
 
Додамо, що ракету-носій легкого класу Vega із 1998 року розробляють спільно Європейське космічне агентство (ESA) та Італійське космічне агентство (ASI), а незвичну назву ракета отримала на честь найяскравішої зірки північної півкулі.
 
Варто сказати про ще одну перемогу української науки й техніки, адже у цей же день у Сполучених Штатах Америки успішно стартував космічний вантажний корабель Cygnus, який доставить екіпажу Міжнародної космічної станції науково-дослідницьке устаткування, і головна конструкція першої ступені ракети була розроблена також вітчизняним бюро «Південне» та виготовлена на «Південному машинобудівному заводі ім. Макарова» в місті Дніпро. 
 
Крім того, українці (які працюють у NASA) брали безпосередню участь у запуску космічної «вантажівки» — не лише у підготовці розрахунків, а й у підведенні корабля до МКС у живому режимі.
 
Це вже п’ята місія автоматичного вантажного корабля Cygnus, і на цей раз вона присвячена астронавту Жене Цернану, який пішов із життя в січні 2017 року й був останнього людиною, яка побувала на Місяці.
 
Cygnus — приватний транспортний космічний корабель, призначений для поставок на Міжнародну космічну станцію (МКС) вантажів після виведення космічних кораблів Спейс Шаттл з експлуатації; Cygnus не призначений для повернення вантажів на Землю й після завершення місії його зводять з орбіти — він згорає у щільних шарах атмосфери.