ЄС виділить на розвиток каналізації Львівщини грант у 2,3 млн. євро

14.11.2017
Конкурс проектів Програми транскордонного співробітництва Польща—Білорусь—Україна 2014—2020, що фінансується Європейським Союзом, у тематичному розділі «Спадщина» (програма реалізується шляхом фінансування партнерських проектів.
 
Загальний бюджет становить понад 180 млн. євро) став доволі успішним для української сторони, особливо для Львівщини: з 17 проектів, котрі перемогли у конкурсі, 10 реалізовуватимуть тут. Із загальної суми — 32 млн. євро — на Львівщині залишиться 6,5 млн. євро. Це фактично 20%.  
 
Серед найбільших і чи не найнагальніших проектів — «Поліпшення системи транскордонного захисту навколишнього середовища в мерії Ксєжполь у Польщі та в м. Червоноград в Україні через розвиток каналізацiйної інфраструктури».
 
Розмір гранту ЄС, спрямований на вирішення цієї проблематики, становить 2 млн. 267 тис 732,65 євро.
 
У ході реалізації проекту планується модернізація усього обладнання. Внаслідок тривалої експлуатації без необхідного поточного ремонту більшість водопровідно-каналізаційних господарств області перебувають у незадовільному технічному стані.
 
Червоно­град, другий після Львова забруднювач річки Буг, нарешті має шанс належним чином використати можливості співпраці для вирішення екологічної проблеми.
 
Води басейну Західного Бугу на території Львівщини відносяться до ІІІ класу якості. Тут експерти доволі часто фіксували перевищення рівня азоту амонійного, нітритів та нітратів.
 
Згідно з результатами досліджень, небезпечні речовини у водах усіх річок у рази перевищують допустимі норми.
 
Однією з причин забруднення поверхневих вод Західного Бугу є скидання неочищених або недостатньо очищених стічних вод комунальними або приватними підприємствами, які використовують застарілі технології.
 
За словами міського голови Червонограда Андрія Залівського, у межах проекту планується заміна всього обладнання, яке працює на лінії очистки стічних та каналізаційних вод. «Основна мета — позбутися неприємного запаху», — наголосив він.
 
Партнером проекту з українського боку є Червоноградська міська рада.
 
«Наразі моя функція як голови обласної ради полягає в тому, щоб допомогти з дофінансуванням проектів-переможців, оскільки вони вимагають додаткових 10% співфінансування з джерел територій, на яких вони реалізовуються», — підкреслив голова Львівської обласної ради  Олександр Ганущин.
 
Також він акцентував увагу на тому, що основним пріоритетом є — за два роки реалізувати ці проекти і продемонструвати здатність працювати з європейськими грошима.
 
Спроможність кожної команди по обидва боки кордону буде перевірено тим, що за підсумками засідання спільного моніторингового комітету Програми Польща—Білорусь—Україна всі переможці отримають не 90, а 85% від запитуваної суми на проекти.
 
Решту повинен забезпечити конкурсант за рахунок власного внеску. Це означає, що в Державному бюджеті України має з’явитися нарешті рядок на підтримку проектів із транскордонної співпраці, адже на кону стоїть подальший розвиток міжнародних відносин.
 
Загалом за залучені понад 6,5 млн. євро упродовж 2018—2020 років реалізують інсвестиційні заходи зі збереження пам’яток історико-культурної спадщини, у грудні 2017 року очікується відбір проектів, що мають на меті розбудову транспортної та прикордонної інфраструктури, а у березні 2018 року — затвердження переліку проектів-переможців у сфері безпеки та охорони здоров’я. Окрім того, варто зазначити, що восени наступного року відбудеться другий конкурс малих проектів програми «Спадщина».