Міністерство аграрної політики та продовольства відзначає 100-річчя заснування

15.11.2017
Міністерство аграрної політики та продовольства відзначає 100-річчя заснування

Міністерство агрополітики України — одна з ключових столичних споруд поблизу майдану Незалежності на Хрещатику

Вікова історія Мінагрополітики України почалася задовго до жовтневого перевороту.
 
 
Але святкування столітньої дати вирішили приурочити до традиційного дня працівника сільського господарства — після завершення збору урожаю. 
 
 
Офіційною датою відліку вважається 15 липня 1917 року — згідно з датуванням постанови Комітету Української Центральної Ради «Про склад Генерального секретаріату».
 
 
Як відомо, першим складом українського уряду керував Володимир Винниченко.
 
 
А от Генеральний секретаріат земельних справ, згідно з архівною копією постанови 1917 року, очолив Борис Мартос — український громадсько-політичний і державний діяч, учений-економіст, педагог, член Наукового товариства ім. Тараса Шевченка. 
 
Територіально Секретаріат земельних справ розташовувався у Києві, по вулиці Володимирській, 19.
 
Із перших днів свого існування він здійснював функції управлінського та розпорядчого характеру. Так, циркуляр №1 оголосив акт від 10 листопада 1917 року «Про агрономічну допомогу селянству».
 
Він був розісланий усім губернським і повітовим земським управам країни, його доводили до відома майже кожного селянина.
 
Від розвитку агрономічної допомоги населенню й належної її організації, як зазначалося в ухвалі, залежить «...добробут людності, багатство України та розвиток її торговельного балансу».
 
За вікову історію Мін­агрополітики змінило назву принаймні десять разів, відповідно до подій, що відбувалися у суспільно-політичному та економічному житті країни.
 
Але лишилася незмінною теза, закладена ще на початковому етапі становлення відомства: законодавча відповідальність за всі важелі перетворень стосовно землі та господарювання на ній.
 
У грудні 2010 року, згідно з указом Президента України, міністерство отримало сучасну назву — Міністерство аграрної політики та продовольства України. 
 
17 листопада об 11:30 в Українському домі відбудуться урочистості з нагоди Дня працівників сільського господарства та сторіччя заснування міністерства.  
 
Серед учасників — керівництво Міністерства аграрної політики та продовольства України, аграрії — Герої України, народні депутати, керівники центральних органів влади, обласних державних адміністрацій, Національної академії аграрних наук та профільних навчальних закладів, представники сільськогосподарських підприємств, асоціацій, громадських організацій, іноземні делегації.
 
Програмою заходу передбачено нагородження кращих сільгоспвиробників урядовими нагородами.
 
Також цього року з нагоди сотої річниці заснування Мінагрополітики відбудеться урочиста церемонія погашення ювілейної поштової марки, присвяченої 100-річчю аграрного міністерства. Початок реєстрації — з 10:00.
 
Місце проведення: Міжнародний виставковий конференц-центр «Український дім» (м. Київ, вул. Хрещатик, 2). Запрошують представників ЗМІ взяти участь у заходах. Акредитація обов’язкова за телефонами: 278-83-89, 278-21-14 та e-mail: press@minagro. gov. ua (до 17:00 16 листопада).