Американський інвестор планує вкласти в «Антонов» 150 мільйонів доларів

15.11.2017
Американський інвестор планує вкласти в «Антонов» 150 мільйонів доларів

Лiтак-трансформер Ан-74 може бути i пасажирським, i вантажним.

На Міжнародній авіавиставці Dubai Airshow 2017, що наразі проходить в Об’єднаних Арабських Еміратах, було досягнуто домовленості про залучення на Харківське державне авіаційне виробниче підприємство 150 мільйонів доларів інвестицій.
 
 
Про це повідомила прес-служба концерну «Укр­оборонпром», до складу якого входить ХДАВП.
 
 
Ідеться про відновлення серійного виробництво на потужностях авіазаводу літаків Ан-74 різних модифікацій.
 
 
 Ця машина цікава тим, що легко трансформується з пасажирського авіалайнера у вантажний, а також «невибаглива» до екстремальних температур і умов посадки.
 
 
Завдяки своїй універсальності літак мав високий попит у військових та прикордонних відомствах різних країн світу.
 
Наразі ХДАВП переживає не найкращі часи, зосередившись на технічному обслуговуванні вже реалізованих машин, тому прихід американських інвесторів може відкрити нову сторінку в історії колись потужного підприємства.
 
У планах партнерів — осучаснення заводського виробництва, повернення на підприємство 3 тисяч харківських авіа­будівників, модернізація авіоніки та інших робочих вузлів Ан-74, що підвищить його експлуатаційні можливості.
 
У рамках спільного проекту ХДАВП також виготовлятиме запасні частини, проводитиме технічне обслуговування літаків і займатиметься навчанням пілотів.
 
У свою чергу Oriole Capital Group отримає право на інвестиції у виробництво, модернізацію та збут готових машин.
 
«Ця домовленість із залучення інвестицій зі США є надважливою подією для України, — вважає генеральний директор ДК «Укроборонпром» Роман Романов. — Уперше на авіабудівне підприємство нашої країни заходить потужний інвестор міжнародного рівня, який планує вкладати кошти протягом багатьох років.
 
Фактично, це чіткий сигнал, «зелене світло», для інших інвесторів, які зараз обмірковують можливості інвестицій в українську високотехнологічну промисловість. Інвестиційна та операційна підтримка Oriole значно підвищить комерційні виробничі можливості країни в регіоні та за її межами і являє собою стратегічну можливість продемонструвати об’єднані можливості партнерства України та США».
 
У свою чергу генеральний директор Oriole Capital Group Хоссейн Мусаві назвав підписану домовленість «монументальним кроком до спільних дій».
 
«Партнерство між Oriole, «Укроборонпромом» та «Харківським державним авіаційним виробничим підприємством» виходить за рамки географічних кордонів, — сказав він. — Це поверне до життя один із найбільш знакових та ­унікальних літаків у світі — Ан-74. Ми захоплені духом партнерства і прозорістю співпраці, в яких ми переконалися при роботі з українськими підприємствами».