Країни ЄС створюють «молодшого брата» НАТО

15.11.2017
Країни ЄС створюють «молодшого брата» НАТО

Євросоюз хоче обороняти себе сам.

Одразу 23 країни Європейського Союзу домовилися про зміцнення військової співпраці.
 
 
Очільники міністерств закордонних справ та оборони цих країн підписали 13 листопада у Брюсселі відповідну декларацію, а остаточну постанову про об’єднання співпраці в оборонній сфері (PESCO) лідери ЄС ухвалять на саміті в грудні.
 
 
Країни, які об’єднуються для тіснішої співпраці, мають брати участь у спільних проектах у галузі озброєнь, що фінан­суватимуться Європейським оборонним фондом. У планах також розвиток нових технологій.
 
 
Очільниця дипломатії ЄС Федеріка Моґеріні назвала цей день переломним, який відкриває нову сторінку в історії європейської військової співпраці.
 
«Проблема Європи в тому, що витрати на оборону є фрагментарними, а треба, щоб дії були скоординованими. Тепер країни зможуть спільно інвестувати, проводити дослідження та приймати рішення про спільне виробництво обладнання», — заявила Федеріка Моґеріні.
 
Об’єднання військової співпраці означає створення штабів, які готуватимуть військові операції в порозумінні з НАТО, а не в опозиції до цього альянсу.
 
Країни, які підписали декларацію, тепер наповнюватимуть її змістом, щоб відкрити можливість прийняття рішень стосовно конкретних проектів або місій.
 
Проект PESCO (абревіатура від Permanent Structured Cooperation on security and defence — «Постійна структурована співпраця з безпеки та оборони») є першим кроком та новим етапом до створення європейського оборонного союзу за зразком НАТО.
 
Втім, у Євросоюзі наголошують, що дублювання функцій не буде. За словами Моґеріні, PESCO дозволить посилити роботу Північноатлантичного альянсу.
 
«Ми маємо кращі можливості діяти там, де потрібна не суто військова участь», — наголосила Моґеріні та навела приклад протидії гібридним загрозам.
 
Генсек НАТО Єнс Столтенберг, який також взяв участь у засіданні, привітав цю ініціативу.
 
Участь у реалізації цих намірів є добровільною для членів ЄС. Ірландія, Португалія та Мальта досі розмірковують, чи брати участь в PESCO.
 
Дві країни — Великобританія та Данія — наразі відмовились від участі в новому військовому блоці, проте вони можуть у будь-який момент приєднатися до нього. 
 
Як зазначає німецька агенція dpa, рішення створити PESCO свідчить про те, що ЄС рухається в напрямку самостійності у питанні забезпечення власної оборони замість того, щоб розраховувати у цьому питанні винятково на НАТО.
 
У Брюсселі наголошують, що PESCO не стане конкурентом Північноатлантичного альянсу, до якого входять 22 члени ЄС.
 
За даними верховної представниці ЄС iз питань зовнішньої та безпекової політики Федеріки Моґеріні, на даний час країни ЄС уже представили понад 50 проектів, які мають бути реалізовані в рамках PESCO. Однак розпочати планують з десяти.
 
Тепер кожна країна має представити план національних внесків на PESCO. Учасники отримають підтримку Європейського фонду оборони — орієнтовно в понад 5 млрд. євро щорічно після 2020 року. Ці гроші підуть на дослідження, пов’язані з розробкою озброєнь, та придбання військового обладнання.