Плавець-стаєр Михайло Романчук виграв «золото» на етапі Кубка світу-2017 в Токіо

17.11.2017
Плавець-стаєр Михайло Романчук виграв «золото» на етапі Кубка світу-2017 в Токіо

Плавець-стаєр Михайло Романчук виграв «золото» на етапі Кубка світу-2017 в Токіо. (Фото з сайта www.sportonline.ua.)

Кубок світу з плавання — змагання не менш престижні, ніж планетарна першість на «короткій воді».
 
 
От тільки, аби стати його переможцем, спортсмени мають демонструвати свою максимальну продуктивність упродовж усього турніру.
 
 
А це — три так звані кластери; загалом — вісім етапів: Москва, Берлін, Ейндховен, Гонконг, Доха, Пекін, Токіо, Сінгапур.
 
 
Охопити в повній мірі весь змагальний цикл Кубка світу для лідерів українського плавання — велика проблема, адже фінансувати їхні комерційні старти бажаючих у країні немає.
 
 
Тож і виходить, що боротьба майстрів блакитних доріжок з України за цьогорічний КС носить суто символічний характер.
 
У підсумкових протоколах, сформованих за підсумками перших двох «кластерів» КС-2017, не вдалося відшукати жодного українського збірника.
 
Хоча на п’ятому етапі в Катарі засвітилося прізвище 24-річного українця Максима Шемберєва, котрий, щоправда, з недавнього часу захищає кольори азербайджанського прапору.
 
Показавши на дистанції 1500 м результат 14 хв. 43,79 сек., 24-річний уро­дженець Києва, переможець молодіжних чемпіонатів Європи та світу, у Досі здобув срібну нагороду.
 
Одразу варто зазначити, що півторакілометрова дистанція через свою виснажливість проходить на етапах Кубка світу на нерегулярній основі, умовно кажучи, через раз.
 
Відтак, долучившись до учасників КС на третьому «кластері», рівненчанин Михайло Романчук — віце-чемпіон світу-2017 на 1,5 км, не зміг з першої спроби продемонструвати свій марафонський хист, оскільки в програмі китайського етапу «марафону в короткому басейні» не передбачалося. 
 
Натомість проявив себе Романчук на 400 м вільним стилем, де в суперництві з двома господарями басейну Цзи Сіньцзе та Цю Цзяо він став бронзовим призером. Іще дві нагороди в Пекіні здобув для України бронзовий призер ЧС-2017 на «довгій воді» Андрій Говоров.
 
На своїй коронній 50-метрівці батерфляєм уродженець Севастополя фінішував другим, пропустивши вперед лише лідера загального заліку КС-2017, титулованого Чада Ле Кло з ПАР. Водночас на 50 м вільним стилем Говоров показав третій час. 
 
Так само з Ле Кло — олімпійським чемпіоном Лондона-2012 та неодноразовим чемпіоном світу — нашому майстру спринту довелося суперничати й у Токіо, де 14-15 листопада проходив передостанній етап КС-2017.
 
І знову південноафриканець був швидшим за Говорова на 50 м батерфляєм. При цьому в боротьбі за перше торкання нашого співвітчизника випередив іще й білорус Павло Санкович.
 
А от Романчук, отримавши в Токіо нагоду пропливти по своїй «коронці», показав у столиці Японії найкращий поміж конкурентів час — 14.28,26. А разом з ним на п’єдестал Кубка світу — третю його сходинку — піднявся ще один український стаєр Сергій Фролов (14.40,69).
 
Зрозуміло, що отримані нашими провідними плавцями в Пекіні та Токіо залікові очки аж ніяк не дозволяють їм претендувати на бодай якісь високі місця в загальному заліку КС-2017.
 
Кардинальним чином не зміниться їхня позиція у табелі про ранги й після заключного етапу, який найближчими вихідними відбудеться у Сінгапурі, хоча за умови успішного виступу і Романчук, і, особливо, Говоров, матимуть можливість піднятися до «топ-20» учасників турніру, переможцем якого з великою долею ймовірності стане Ле Кло.
 
Водночас у жіночому заліку КС-2017 титул володарки трофею найбільше шансів має здобути шведка Сара Сйострьом, яка перед заключним етапом більше ніж на сто очок випереджає минулорічну тріумфаторку КС — угорку Катінку Хоссу.