Лісничий Кабаль стверджує, що червонокнижну рись з фото збило авто

17.11.2017
Лісничий Кабаль стверджує, що червонокнижну рись з фото збило авто

Із цього фото все й почалося... (Фото з сайта vgorode.ua.)

Досить детективна, але від того ще більш сумна і протиправна історія сталася у Закарпатті між місцевими лісниками-єгерями.
 
Розголос вона отримала завдяки лісничому Василю Шемоті, який виклав у соцмережі обурливі фото з полювання інших його колег — єгерів Рахівського лісового господарства Закарпатської області Володимира та Михайла Кабалів (батько й син), які вполювали рідкісну та занесену в Червону книгу рись. Фотоапарат єгерів, за твердженням пана Василя, він знайшов. 
 
Щоправда, виявилася, що публікація компромату має досить банальний мотив, б, як стверджують «герої» рисячого сафарі, близько тижня тому вони намагалися затримати батька Василя Шемоти за браконьєрство: вбивство бурого ведмедя та оленя благородного.
 
Більше того, один із Кабалів стверджує, що фото­апарат у них вкрали, а цим фото вже п’ять років, і рись була підібрана на дорозі після того, як її нібито збив якийсь автомобіль, бо, буцімто, автодорога перетинає шляхи міграції «лісових котиків». 
 
Хоч як би там було, але Державне агентство лісових ресурсів України після оприлюднення фотоінформації із загиблою риссю повідомило, що ініціює службове розслідування.
 
«Із метою з’ясування всіх обставин та перевірки інформації, викладеної в соціальній мережі Facebook, Держліс­агентство ініціювало службове розслідування щодо лісничого, про якого йдеться в публікації, і відсторонило його від виконання посадових обов’язків. У разі підтвердження інформації будуть вжиті відповідні заходи», — зазначили у відомстві.
 
На інцидент також відреагувала закарпатська поліція, відкривши за матеріалами з соцмереж кримінальне провадження за статтею про незаконне полювання, а таке правопорушення карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, із конфіскацією знарядь і засобів полювання та всього добутого.
 
Залишається лише додати, що в українських Карпатах залишилося всього від 350 до 400 особин рисі, а допитаний як свідок Михайло Кабаль також є депутатом Рахівської міськ­ради від «Радикальної партії».
 
Очільник «радикалів» Олег Ляшко вже виклав обурливий пост у соцмереж щодо однопартійця, зокрема, написавши: «Цей жорстокий садист-убивця обраний від місцевої організації РПЛ у 2015 році. Цю прекрасну рись, занесену у Червону книгу, цей звір у людській подобі вбив у заповіднику. Вимагаю від правоохоронців найсуворішого покарання живодеру. І доб’юся прийняття закону про імперативний мандат, щоб можна було у таких збоченців негайно забирати депутатський мандат».