До Нового року можуть звільнити 74 військовополонених на Донбасі

17.11.2017
У листопаді  виповнилося  14 місяців відтоді, як гуманітарна складова Мінських переговорів була просто заморожена через численнi розбіжності.
 
Українські переговорники ще й досі не мають на руках точних даних про кількість наших військовополонених, утримуваних бойовиками в зоні АТО на Донбасі.
 
За словами уповноваженої Президента щодо мирного врегулювання конфлікту в Донецькій та Луганській областях Ірини Геращенко, цього тижня під час чергової зустрічі в Мінську з ватажками так званих «ЛНР» і «ДНР» їм запропонували певні компроміси в питанні обміну військовополонених.
 
— Українська сторона  раніш пропонувала обмін заручниками за формулою «313 на 88», але Росія та контрольовані нею бойовики заблокували цей процес, — розповіла Ірина Геращенко. — Правдою є й те, що переговори та робота мінських груп зайшли в глухий кут. А от представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ (СММ) зайняли таку позицію, при якій можна не помічати присутності російських військових на Донбасі та перешкоджати процесу обміну військовополоненими.
 
Приблизну цифру українців, які зараз перебувають у полоні бойовиків на Донбасі, назвав глава СБУ Василь Грицак.
 
За його словами, зараз у місцях позбавлення волі незаконно утримують не менше 110 українських заручників.
 
Василь Грицак зазначив, що раніше Україна була готова обмінювати військовополонених за схемою: «один українець на трьох бойовиків».
 
Однак усе змінилося після особистої розмови президента Росії зі своїм кумом Віктором Медведчуком.
 
— Згідно з Мінськими угодами, всі обміни повинні здійснюватися за формулою «всіх на всіх», — повідомив учасник переговорів з обміну військовополоненими Віктор Медведчук. — Україна зіткнулася зі складнощами у цій частині виконання зобов’язань, адже неможливо реалізувати цю формулу обміну щодо тих осіб, хто був засуджений за особливо тяжкі злочини.
Після внесення поправок виник абсолютно протилежний варіант обміну, коли Україна готова звільнити 306 осіб в обмін на свободу для 74 своїх співвітчизників.
 
Такі цифри у телефонній бесіді Володимир Путін підтвердив для ватажків «ДНР» та «ЛНР» Олександра Захарченко та Ігоря Плотницького. Обмін планують провести до початку Нового року.
 
Нагадаємо, у середині листопада в Белграді відбулася третя зустріч спецпредставника Держдепартаменту США з питань України Курта Волкера з помічником президента РФ Владиславом Сурковим.
 
Політики двох країн обговорили стан справ у дипломатичній сфері щодо зусиль з припинення війни на Донбасі. У своєму інтерв’ю для українських журналістів Курт Волкер заявив, що поверненню полонених з обох сторін конфлікту на Донбасі могли б посприяти миротворчі війська ООН.