Про перемогу і зраду: Василь Шкляр презентував новий роман «Троща»

21.11.2017
Про перемогу і зраду: Василь Шкляр презентував новий роман «Троща»

Мирослав Симчич — прототип Місяця і Василь Шкляр. (Фото з власного архіва.)

Василь Шкляр презентує «Трощу» — зала тріщить від людей, так відгукнулася про нещодавню презентацію у київському Будинку кіно одна з учасниць.
 
 
Модерував зустріч письменника з численними шанувальниками вокаліст гурту Kozak System Іван Леньо.
 
 
Тарас Компаніченко співав прекрасний тужливий романс «Забудь мене».
 
 
Уривки з «Трощі»   читали сам автор й Анатолій Паламаренко. Серед сотень присутніх  — чимало молоді, учасників війни на Донбасі;  відомі й знамениті Євген Дудар, Іван Малкович, Андрій Кокотюха, Наталка Карпа, Олесь Доній, Василь Овсієнко. Потужним хором не раз лунало «Героям слава!» 
 
«Цей роман, насамперед, — про перемогу, про перемогу людини над собою, над обставинами. Адже в неймовірно складних умовах доводилося боротися, коли ворог переважав чисельно, ворог був надзвичайно підступним. У наші лави було вкорінено багато ворожої агентури. І вже не знав, хто свій, хто чужий, підозра падала на всіх. Через те цей роман ще й про зраду. Зраду, яку не можна виправдати, але можна зрозуміти , — розповів Василь Шкляр.
 
А 15 листопада Косівський суд повністю реабілітував одного із найлегендарніших командирів УПА, сотенного Кривоноса — 94-річного Мирослава Симчича, багаторічного радянського політв’язня. 
 
Характер і дух головного героя «Трощі» — Місяця —  Василь Шкляр узяв із Мирослава Симчича, котрий дивом вижив у концтаборах і майже 33 роки відбув у тюрмах. Нещодавно письменник відвідав Мирослава Симчича на Тернопільщині.