Путін у Ялті відкрив пам’ятник Олександру ІІІ і насмішив істориків

21.11.2017
Те, що російський президент досить вільно ставиться до трактування історичних фактів, відомо всім.
 
То Анна Ярославна у нього стає «російською княжною», то неподалік Кремля з’являється пам’ятник Володимиру Великому.
 
Черговим об’єктом критики істориків став і пам’ятник російському самодержцю Олександру ІІІ в Ялті, відкриття якого Путін теж «освятив» своєю присутністю.
 
Увагу дослідників привернув барельєф, розміщений позаду монумента. На ньому скульптор Андрій Ковальчук «увіковічив у камені» історичні події, до яких Олександр ІІІ мав опосередковане відношення або й узагалі не мав жодного.
 
«Створення літака Можайського та гвинтівки Мосіна, будівництво заводів і фабрик, а також Транссиб, храм Христа Спасителя, Третьяковська галерея, Історичний музей. Тут же зображені й видатні діячі того часу: Федір Достоєвський, Лев Толстой, Микола Пржевальський, Петро Чайковський, Дмитро Менделєєв та інші», — описує зображення на барельєфі агенція ТАКС.
 
На що історики зазначають, що Достоєвський помер за три місяці до того, як Олександр ІІІ у березні 1881 року зійшов на престол, Менделєєв відкрив періодичний закон і склав таблицю хімічних елементів у роки царювання батька імператора, Олександра II, а у Толстого взагалі на роки царювання Олександра III припала творча криза.
 
Але найбільшим ляпом стало зображення пам’ятника Чайковському в частині барельєфу з видами старої Москви, оскільки сам монумент з’явився біля будівлі Московської консерваторії в... 1954 році!
 
Не відповідають історичному періоду й інші «досягнення». Так, Третьяковська галерея була заснована еще в 1856 році, Історичний музей відкрили у 1872-му, а літак Можайського почали розробляти ще в 1870-х, до того ж при Олександрові ІІІ він так і не піднявся у повітря.  
 
Ще один ляп: на монументі вибили слова про те, що «У всьому світі в нас є тільки два вірних друга: наша армія і флот», хоча історики сумніваються в тому, що саме Олександр ІІІ сказав цю фразу. Тим більше що в історію він увійшов під псевдо «Миротворець».
 
Але в Росії такими дрібницями давно не заморочуються. Тут головне — міф, а не історична правда.