Медики закликають українців робити вакцину від грипу: дешевше, ніж лікувати

21.11.2017
Медики прогнозують пік захворюваності на грип у нашій країні на січень-лютий 2018 року.
 
Робити щеплення лікарі рекомендують нині — за 4-6 тижнів до початку епідемії, щоб встиг виробитися імунітет.
 
Тобто ще достатньо часу для того, щоб пройти планове щеплення проти небезпечної вірусної недуги.
 
Купити вакцину можна у звичайній аптеці, а зробити укол — в лікарні після огляду в лікаря.
 
Якщо брати вакцину від грипу за рецептом, то заплатити доведеться не більше 181-200 гривень за одну упаковку препарату.
 
В одному флаконі щеплення зібрані антитіла до таких небезпечних вірусів грипу, як «Мічиган», «Гонконг» та «Бризбен», — саме ці штами загрожують нашій країні у 2017-18 роках.
 
Звичайний набір медикаментів, який люди купують в аптеці у разі захворювання на грип, обійдеться майже втричі дорожче.
 
Тобто, з бюджету сім’ї на лікування тільки однієї людини піде близько 400-600 гривень.
 
При цьому йдеться не про лікувальні препарати, а лише про такі, що тимчасово знімають загальні симптоми грипу.
 
— У цьому році закупили 750 тисяч доз вакцин від грипу, тому ніякого дефіциту не буде, — розповідає в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун. — Особисто я щороку прохо­джу цю просту процедуру та вважаю, що це краще, аніж хворіти та платити гроші за препарати, які не настільки ефективні, як вакцина від грипу.
 
У минулому році було щеплено не більше 160 тисяч осіб, при загальній потребі в перехресному імунітеті, яка становить не менше одного мільйона людей.
 
— Найважливіше зробити щеплення тим, хто щодня спілкується з великою кількістю людей та часто буває у таких соціально значущих місцях, як дитячі садки, школи та лікарні, — пояснює лікар одного зі столичних кабінетів щеплень. — Вакцина не дає гарантії, що людина не захворіє на грип, однак уберігає від тяжкого перебігу хвороби та різного роду ускладнень.
 
— При необхідності вакцину можна придбати в індивідуальному порядку під замовлення, — розповідає заступник директора мережі аптек Світлана Крись­ко. — Це зручно, якщо йдеться про велику родину, де необхідно прищепити одночасно кілька  осіб. За словами фахівця, можна телефоном зробити попереднє замовлення, а потім прийти всією сім’єю та зробити необхідні процедури у кабінеті вакцинацій.
 
Мешканці Києва можуть зробити щеплення у спеціальних кабінетах, які облаштовані у 16 медичних закладах, а знайти відповідну установу поближче до свого дому можна на сайті столичної міськради.
 
У регіонах слід звернутися до свого сімейного лікаря або терапевта, який випише рецепт, пояснить, де купити вакцину та як знайти кабінет для вакцинації поближче до своєї домівки.