Жанар Ахметова — аферистка політичних нетрів

21.11.2017
Жанар Ахметова — аферистка політичних нетрів

В останні роки стало модно прикривати будь-яке шахрай­ство «політичними поглядами».
 
 
Це дає безпрограшний шанс заслужити імідж непримиренного борця.
 
 
А заодно — можливість організувати кримінальну схему для власного збагачення. 
 
 
Кілька років у казахстанському сегменті соціальних мереж гриміла блогер Жанна Бота (вона ж Бота, вона ж Жанар Ахметова).
 
Її активність на правозахисному полі викликала щире захоплення. Вона готова була заступитися за всіх, чиї проблеми привертали увагу громадськості.
 
Причому настільки завзято, що заслужила імідж «борця» і «чесної людини». Коли в країні набрала масштаби тема захисту інтересів пайовиків, які постраждали в результаті економічної кризи, Жанна Бота була в числі перших, виходила на мітинги на їх захист.
 
Вона була в перших рядах протестуючих, коли піднялася хвиля за права проблемних банківських позичальників.
 
Одна з останніх її гучних казахстанських справ — захист засудженого за розтрату бюджетних грошей відомого режисера Т. Жанибекова.
 
Причому вже і сам режисер визнав, що гроші, які держава виділила на зйомки фільму, витратив на власні потреби, а Жанна все заявляла, що Т. Жанибеков — жертва політичних інтриг заздрісників.
 
Цей імідж грав їй на руку. Оскільки дозволяв практично безперешкодно отримувати фінансову підтримку. І причому в досить чималих розмірах. 
 
З огляду на її популярність, чимало з тих, кому довелося спілкуватися з Жанар Ахметовою, наївно вірили в значимість і авторитет її персони.
 
І довіряли їй свої заощадження, щиро вірячи, що аферистка допоможе у вирішенні проблемних питань.
 
Наприклад, одна мешканка м. Астани ще в середині 2000-х років навіть взяла кредит, віддавши гроші Жанні Боті для (як вона переконувала) «запуску великого прибуткового проекту».
 
В результаті змушена була самостійно виплачувати в банк майже 100 тисяч доларів США, тоді як Жанна успішно витратила кошти довірливої підприємниці на свої потреби. 
 
Казахстанка Райхан Айтпаєва, відома своєю активною громадянською позицією, майже 10 років тому позичила Жанні близько 20 тисяч доларів США на «політичну боротьбу».
 
У підсумку нічого не отримала. Всього з березня 2005-го по жовтень 2008 року Жанар Ахметова зібрала з наївних і довірливих громадян більше півмільйона доларів США.
 
Всі судові позови, які подавалися обдуреними позикодавцями, були задоволені. Але виявилося, що в Жанни взагалі відсутнє будь-яке майно, юридично вона ніде не працює і доходів не має.
 
Але двоє її старших дітей, які не вирізняються високими заробітками, вельми непогано живуть, купуючи дорогі квартири й автомобілі. 
 
Ще в 2009 році Алматинський суд, який засудив Жанну Боту до 7 років позбавлення волі за шахрайство, дав їй відстрочку на відшкодування збитку до 2021 року в зв’язку з тим, що вона виховувала неповнолітню дитину.
 
Однак за минулі роки Жанна не тільки не повернула кошти, а й устигла «засвітитися» ще в декількох судових процесах, і все за тою самою статтею: шахрайство. 
 
Щоб не чекати, коли потрібно буде виконувати рішення Феміди, Жанна Бота зважилася на популярний серед махінаторів крок — утекла з країни. І вибрала для цього Київ.
 
Саме тут зараз влаштувався осередок проплачених політичних популістів, що намагається обілити і відвести від кримінальної відповідальності найбільшого казахстанського махінатора — Мухтара Аблязова.
 
Керує цією бригадою ще один політик iз Казахстану — Айдос Садиков, який також, як і Жанна Бота, позиціонує себе завзятим правозахисником-опозиціонером. 
 
Уже з Києва Жанна Бота інформує, що в Казахстані на неї «тиснули» у зв’язку з її політичною діяльністю, шляхом порушення проти неї кримінальних справ.
 
Але Жанна Бота — блогер. І, щоб не втрачати свою громадську блог-позицію, насамперед вирушила на Майдан, зрозуміло, відпрацьовувати версію «захисту прав людини».
 
Одночасно з цим почала масово строчити жалібні листи в європейські правозахисні організації, барвисто описуючи випадки «переслідування» і «тиску» в Казахстані.
 
Ось тільки в Казахстані втеча Жанар Ахметової і її плачі про гоніння отримали зворотний ефект, піднявши хвилю народного невдоволення спробами аферистки обілити себе, приміряючи статус політичної біженки.
 
Днями Ж. Ахметову, яка за запитом казахстанського правосуддя перебуває в міжнародному розшуку, затримали в Києві.
 
Тепер вирішується її доля: чи буде її екстрадиція на батьківщину, або стане вона ще однією «біженкою з політичних мотивів». Утім на батьківщині в її політичне забарвлення вже давно ніхто не вірить, чи повірить їй Україна — питання залишається відкритим.