У Харкові встановили пам'ятник Гулаку-Артемовському

22.11.2017
У Харкові встановили пам'ятник Гулаку-Артемовському

(Фото із сайта www. glavnoe.ua)

Вшанувати пам’ять засновника української сатири і балади Петра Гулака-Артемовського в ХНУ вирішили невипадково.
 
 
Майбутній класик, який народився на Черкащині, в родині священика, приїхав до Харкова у 27-річному віці й назавжди лишився на Слобожанщині.
 
 
Спочатку він був вільним слухачем, а потім у різні роки обіймав тут посади ординарного професора історії та географії, декана словесного відділення, а з 1841 року до самісінького виходу  у відставку очолював навчальний заклад у статусі ректора.
 
 
Нагадаємо, як  письменник Петро Гулак-Артемовський  ввів в українську літературу жанр романтичної балади.
 
 
Його найкращі твори українською мовою, починаючи зі знаменитих байок, написані у дусі естетики просвітницького реалізму.
 
Аби встановити пам’ятник видатному колезі, вчена рада ХНУ у січні оголосила збір коштів. Солідну суму пожертвували небайдужі земляки.
 
Решту додав президент харківської бізнесової групи DCH Олександр Ярославський. Над бронзовим постаментом протягом року працював скульптор Олександр Рідний. 
 
«Цей пам’ятник встановлено на алеї міського саду ім. Шевченка, яка починається пам’ятником Великому Кобзареві роботи Манізера, — сказав на відкритті майстер. —  Для мене це важливий зв’язок. Він збiгається з головною для мене темою — історії України».