Українські прокурори ініціюють міжнародний процес щодо анексії Криму

22.11.2017
Українські прокурори ініціюють міжнародний процес щодо анексії Криму

Прокурор Гюндуз Мамедов обвинувачуватиме Росію в Гаазі.

Українська прокуратура готується до міжнародного судового процесу проти так званої влади анексованого Росією Криму за прикладом Нюрнберзького процесу.
 
 
«До відповідальності повинні бути притягнуті не лише виконавці, а й ті, хто віддавав злочинні накази», — пояснює цю ініціативу прокурор Автономної Республіки Крим Гюндуз Мамедов.
 
 
Керівництво прокуратури АР Крим (яка тимчасово дислокується у Києві) стверджує, що від часу, коли у Нюрнберзі засудили злочини нацистів, минуло 72 роки, «проте сьогодні на території окупованого Криму ми майже щодня спостерігаємо факти жорстокого придушення опору наших громадян проти окупації півострова».
 
 
Ледь не буденними для загарбників стали ініці­йовані ними незаконні затримання та обшуки, примусове переселення корінного населення, витіснення української мови з усіх сфер суспільного життя, перешкоджання проведенню релігійних обрядів та інші порушення прав людини.
 
 
Пан Мамедов розповів, що на початку цього року доручив своїм співробітникам сформувати доказову базу для розгляду фактів, пов’язаних із воєнними злочинами, «а саме злочинами проти людяності, геноциду, які вчиняють окупанти на території пів­острова Крим», у Міжнародному кримінальному суді.
 
Нині, за його словами, представники прокуратури спільно з неурядовими правозахисними організаціями підготували перше інформаційне повідомлення, яке невдовзі надішлють до Міжнародного кримінального суду. На завершальній стадії перебуває і ще одне повідомлення, додали у прокуратурі.
 
«Ми впевнено крокуємо до початку розслідування в Гаазі злочинів, що вчиняються в Криму», — також сказав Гюндуз Мамедов.
 
Нагадаємо, Росія анексувала Крим весною 2014 року, а Володимир Путін назвав нахабну анексію «поверненням Криму до рідної гавані».
 
Більшість країн світу засудили анексію Криму і не визнали пів­острів російською територією. У підсумку, на Росію  накладено низку міжнародних санкцій. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Євросоюз включив так званого російського «губернатора Севастополя» Дмитра Овсяннікова до списку санкцій, фігурантам якого заборонений в’їзд на територію Євросоюзу, а також доступ до банківської системи співтовариства. 
 
Як повідомляє офіційний журнал ЄС, «Овсянніков був обраний «губернатором Севастополя» на виборах 10 вересня 2017 року, організованих Російською Федерацією в незаконно анексованому місті Севастополі». 
 
За даними Брюсселя, саме Овсянніков працював для подальшої інтеграції незаконно анексованого Кримського півострова до Російської Федерації та відповідає за активну підтримку або здійснення дій чи політики, які підривають територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України.
 
Заначимо, що Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією.