Українські баскетболісти вдома програли туркам у відборі на ЧС-2019

28.11.2017
Коли американець Майк Фрателло привів нашу чоловічу баскетбольну збірну до історичного шостого місця на Євробаскеті-2013, подарувавши при цьому українській команді ще й автоматичне право участі в дебютній для неї світовiй першості, багато хто в Україні очікував на подальший прогрес вітчизняного баскетболу.
 
Утім війна на Донбасі перекреслила всі плани вітчизняних баскетбольних функціонерів — і на зростання чемпіонату, збірної, i на проведення в нашій країні Євробаскету.
 
Нещодавній чемпіонат Європи українські гуллівери завершили в когорті «топ-16», що, загалом, для команди Євгена Мурзіна стало приємною несподіванкою.
 
Вирушаючи на ЧЄ, «синьо-жовті» не виграли жодного товариського поєдинку, тож їхній вихід із групи й наступне потрапляння до «плей-оф» багатьох експертів відверто здивували.
 
При цьому виграш чемпіонату Європи словенцями — кривдниками «синьо-жовтих» по 1/8 фіналу — взагалі позбавив об’єктивного сенсу критики  виступу команди Євгена Мурзіна на ЧЄ-2017. 
 
Новий виток турнірних баталій, яким для національної збірної буде відбірковий цикл чемпіонату світу-2019, Мурзіна і К° обов’язковими завданнями також не обтяжує, хоча, без сумніву, керівництво вітчизняного баскетболу прагнутиме до того, аби українська команда пробилася на майбутній «мундіаль», господарем якого буде Китай.
 
Назвати абсолютно непрохідним для «синьо-жовтих» кваліфікаційний регламент відбору, котрий складається iз двох етапів, не можна, хоча з огляду на рейтинги майбутніх опонентів шанси на поїздку до КНР виглядають вельми скромно.
 
У будь-якому разі, путівки на «мундіаль» отримають три з шести команд фінальної «пульки».
 
При цьому, щоб стати учасником підсумкового секстету, українські баскетболісти мають не на останньому місці завершити стадію первинного відбору, де суперниками наших хлопців виступають колективи з Латвії, Туреччини та Швеції.
 
Якщо їм це вдасться, а, обігравши в гостях у стартовому матчі кваліфікації шведів, підопічні Мурзіна перший крок у цьому напрямі вже зробили, то надалі їх очікуватимуть розборки з трьома представниками іншої групи — Чорногорія, Словенія, Іспанія, Білорусь.
 
Матч другого ігрового дня, в якому українці в Києві приймали турецький колектив, мав ви­значити поміж двох опонентів одноосібного лідера квартету.
 
Наприкінці серпня, готуючись до свого старту на Євробаскеті-2017, підопічні Євгена Мурзіна розгромно поступилися Туреччині у Стамбулі — 55:79, тож офіційний матч у Києві додавав «синьо-жовтим» хороших стимулів.
 
Аби у наших хлопців з’явився додатковий козир, ФБУ продуктивно попрацювала на маркетинговому полі, продавши на гру рекордні 6400 квитків.
 
А поява перед відповідальним побаченням iз турками у складі нашої збірної одного з кращих українських баскетбольних легіонерів — Сергія Гладиря з французького «Монако», котрого через травму не було на ЧЄ-2017, додатково підвищила шанси українців на успіх.
 
У порівнянні з поєдинком кількамісячної давнини підопічні Мурзіна й справді виглядали значно потужніше.
 
Практично до останніх хвилин — не в останню чергу завдяки результативним діям того-таки Гладиря — наші баскетболісти на рівних грали з потужним опонентом.
 
Утім у найвідповідальніший момент досвіду українців виявилося замало, аби за нічийного рахунку вирвати перемогу на свою користь.
 
«Програли заслужено. А цей матч буде розглядати для себе як урок, аби в майбутньому виглядати краще», — наголосив французький легіонер «синьо-жовтих». 
 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Кваліфікація. Перший етап. Група А. 2-й тур. Україна — Туреччина — 60:67 (12:16, 16:11, 15:15, 17:25; Гладир (20)). Латвія — Швеція — 82:73. 1-й тур. Швеція — Україна — 76:84 (22:25, 12:28, 19:16, 23:15; Кравцов (17)). Туреччина — Латвія — 85:73.
Турнірне становище: Туреччина — 2 перемоги/0 поразок, Україна, Латвія — 1/1, Швеція — 0/2.