Затриманого у Білорусі Павла Шаройка офіційно звинуватили у шпигунстві

29.11.2017
Затриманого у Білорусі Павла Шаройка офіційно звинуватили у шпигунстві

Спецслужби сусідніх держав — РФ і Білорусі — полюють на українських журналістів. (Фото з сайта sb.by.)

Журналіст з України був затриманий співробітниками КДБ Білорусії ще три тижні тому, проте інформацію тривалий час приховували від людей.
 
 
Відомо також, що орендовану квартиру кореспондента обшукали, а самому Павлу Шаройку заборонили зв’язуватися зі своїм адвокатом та родичами.
 
 
— Павло Шаройко збирав інформацію про військові об’єкти Росії в Республіці Білорусь, — заявив офіційний представник КДБ Білорусі Дмитро Побяржин. — Ми володіємо оперативною відео- та аудіозйомкою, яка повністю підтверджує це. Під час обшуку на електронних носіях Шаройка виявили копії розвідувальних донесень, а також завдання від кураторів.
 
 
Дмитро Побяржин також повідомив, що Шаройко дав свідчення та розповів, що є співробітником кадрового апарату військової розвідки України, а в Білорусі працював під прикриттям як журналіст.
 
Після цього Шаройка звинуватили у створенні агентурної мережі в Білорусі та порушили проти нього кримінальну справу за звинуваченням у шпигунстві. Тепер йому загрожує від 7 до 15 років позбавлення волі.
 
Начальник Управління консульського забезпечення МЗС України Василь Кирилич повідомив, що український консул зумів зустрітися та поговорити з Павлом Шаройком відразу ж, як тільки стало відомо про його місцезнаходження.
 
— Ми з’ясували, що умови утримання журналіста з України нормальні, — запевнив Василь Кирилич. — Дружина Шаройка Олена на даний час виїхала на територію України, щоб врятувати життя своєї дитини.
 
Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що особисто обговорив справу затриманого Шаройка з Президентом України Петром Порошенком, після чого було прийнято рішення діяти без оприлюднення подробиць інциденту.
 
Однак українська сторона цю інформацію спростовує. Так, віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко назвав цілковитим лицемірством усі заяви Білорусі про дружбу.
 
За словами українського політика, «запевнення Лукашенка в дружбі з українським народом нічого не варті, коли в Білорусі регулярно зникають наші громадяни».
 
Відзначимо, що ще до скандальної історії затримання журналіста Павла Шаройка правоохоронці Білорусі не раз доводили своє небажання контактувати з офіційними структурами України.
 
На початку літа 2017 року було заборонено в’їзд на територію країни для журналістки «Української правди» Оксани Коваленко, а 24 серпня в Білорусі зник 19-річний син українського офіцера Павло Гриб. Більше двох тижнів про його місцезнаходження нічого не було відомо. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Стало відомо, що Московський міський суд Російської Федерації на два місяці продовжив термін арешту для українського журналіста Романа Сущенка, якого незаконно утримують у російському СІЗО Лефортово.
 
Власного кореспондента Національного агентства «Укрінформ» Федеральна служба безпеки РФ також звинуватила в шпигунстві. За словами правозахисника Марка Фейгіна, його підзахисному, який проходить як учасник сфабрикованої справи, загрожує термін тюремного ув’язнення до 20 років позбавлення волі.