Феміда помилувала борців iз піратами

29.11.2017
Індійський суд 27 листопада звільнив з-під варти 35 членів екіпажу американського судна Seaman Guard Ohio, затриманого ще в 2013 році в територіальних водах Індії та звинувачених у незаконному перевезенні зброї.
 
Серед екіпажу були й українці, зазначає «Німецька хвиля».
 
Високий апеляційний суд Мадраса задовольнив апеляцію моряків і скасував винесений у 2016 році вирок екіпажу та охоронцям корабля.
 
Серед заарештованих було загалом 35 осіб — 14 громадян Естонії, 12 громадян Індії, шестеро громадян Великої Британії та троє громадян України.
 
На початку 2016 року чоловіки отримали покарання від суду нижчої інстанції у вигляді п’яти років позбавлення волі для кожного.
 
Їхнє судно було затримане індійською береговою охороною поблизу берегів штату Таміл-Наду в жовтні 2013-го. На борту вилучили 35 автоматів та близько 5700 патронів.
 
Моряки не змогли надати дозвіл на легальне перевезення зброї в індійських територіальних водах.
 
Усі ці чоловіки, чи принаймні більша частина з них, — це фахові колишні військові, які найнялися на судно Seaman Guard Ohio, що належить американській компанії і займалося супроводом та охороною від морських піратів торгових кораблів у водах поблизу Сомалі та в інших регіонах Індійського океану. 
 
Індійський апеляційний суд скасував вирок через брак доказів того, що судно порушило територіальні води Індії або становило будь-яку загрозу.
 
Адвокат моряків заявив, що досі не відомо, чи будуть прокурори оскаржувати винесене рішення у верховному суді Індії.
 
Власник судна — американська компанія AdvanFort — повідомив, що корабель було залучено до операції з боротьби з піратством, а в індійських водах він опинився, коли закінчилося пальне.
 
МЗС Естонії повідомляє з посиланням на адвокатів моряків, що індійська прокуратура може впродовж 90 днів оскаржити рішення Високого суду Мадраса у вищій судовій інстанції.
 
Естонський консул вилетів до Ченнаї (так тепер називається Мадрас, але суд має стару назву) для зустрічі з виправданими моряками. 
 
Утiм наразі не зрозуміло, чи будуть борці з піратами відпущені, чи їх залишать очікувати на апеляцію. До минулорічного вироку вони перебували в Індії під підпискою про невиїзд.
 
«Індійська судова практика зробила нас обережними і надала нам немало розчарувань», — заявив колишній глава МЗС Естонії Урмас Пает, за якого розпочалася ця історія.
 
Прес-секретар прем’єр-міністра Великої Британії повідомив пресі, що британська влада обговорює з індійською подальші кроки.
 
«Ми будемо надавати цим людям та їхнім сім’ям консульську підтримку так довго, настільки це знадобиться», — запевнив представник Терези Мей. На сайті МЗС України на момент верстки номера не містилося жодних коментарів чи заяв.