Російські окупанти дозволили кримчанам не віддавати борги банкам України

01.12.2017
Підконтрольна Кремлю влада анексованого півострова офіційно визнала за кримчанами право не повертати українським банкам борги у розмірі до 5 мільйонів рублів!
 
Йдеться про кредити, які люди брали в фінансових установах України ще до захоплення Криму навесні 2014 року. 
 
Співробітники Національного банку України розповіли, що вітчизняні фінустанови втратили понад 23 мільярди гривень через анексію Криму.
 
Згідно з нормативними актами, прийнятими окупаційною владою Криму та схваленими депутатами Державної Думи Росії, заборгованості фізичних та юридичних осіб до п’яти мільйонів рублів анулюються.
 
Для більших боргів передбачено особливу процедуру врегулювання. Повне списання боргів передбачено насамперед для соціально незахищених громадян Криму, в тому числі для непрацюючих пенсіонерів, інвалідів та опікунів неповнолітніх дітей.
 
Відповідний закон президент країни-агресора Володимир Путін підписав 1 серпня 2017 року.
 
— Законопроект, за який раніше проголосували російські сенатори, не списував борги кримчан в автоматичному порядку, а лише дозволяв не платити заборгованість, — пояснив головний фінансовий аналітик РА України «Експерт Рейтинг» Віталій Шапран.
 
— Вибивати борги повинні колектори з «Фонду захисту вкладників», але через прийняття Держдумою пом’якшуючих правил цей процес спочатку катастрофічно затягнувся, а тепер і зовсім зупинився ...
 
Як відомо, відразу ж після анексії Криму на півострові зареєстрували Фонд захисту вкладників, який мав повертати депозити клієнтам українських банків.
 
Однак його роботу постійно блокували представники окупаційної влади анексованого півострова. 
 
— Кримчани, які уклали угоди за кредитами з українськими банками, повинні нести фінансову відповідальність, — упевнений керівник банківської секції Союзу захисту прав споживачів фінансових послуг України Михайло Бєляєв.
 
— Похвально, що керівництво Криму хоче захистити своїх земляків. Однак на території материкової частини Росії багато людей, які також не можуть розплатитися з боргами перед банками. Так чому привілеї дали винятково мешканцям Криму? На мою думку, було б логічніше, якби кредити кримчан не списували, а переоформлювали.
 
Навіть економісти країни-агресора визнають, що списання боргів перед банками України для жителів Криму є протизаконним і порушує права представників фінансових установ.
 
Правомірність законопроекту про списання боргів перед українськими банками, який був прийнятий в окупованому Криму, найближчим часом розглянуть представники міжнародних правових організацій.