Реєстр пасічників України наповнюватимуть за участi місцевої влади

05.12.2017
Реєстр пасічників України наповнюватимуть за участi місцевої влади

Доки бджоли зимують, пасічники «рояться». (Фото з сайта volga.lutsk.ua.)

Створення єдиного реєстру пасічників дасть можливість активніше залучати інвестиції в розвиток вітчизняного бджільництва, створювати кооперативи із переробки бджолярських продуктів та допоможе пасічникам виробляти безпечну та якісну продукцію як для внутрішнього, так і для зовнішнього ринків.
 
 
Також реєстр дозволить координувати співпрацю бджолярів та сільгоспвиробників, щоб уникати загибелі бджіл під час хімічної обробки полів та садів.
 
 
Передбачається, що кожній пасіці та вулику в результаті об’єднавчих дій буде присвоєно номер, щоб забезпечити прослідковуваність сировини та товару.
 
 
Голова Держпрод­споживслужби Володимир Лапа вважає розвиток вітчизняного бджільництва надзвичайно важливим, ад­же кількість нових ринків збуту цієї продукції впродовж останніх років росте в геометричній прогресії.
 
 
Право експорту меду вже отримали 67 українських суб’єктів господарювання.
 
Голова Спілки пасічників України Володимир Стретович звернув увагу колег на необхіднiсть подальшого розширення підготовки ветеринарів — спеціалістів із хвороб бджіл, що дозволить підтримувати економіку та імідж галузі як усередині України, так і на зовнішніх ринках.
 
Принагідно розглянули досвід Чехії, де на регіональному рівні призначають кураторів, які стають корисними консультантами бджолярів i проходять щорічне навчання на загальнодержавному рівні.
 
Також проаналізували чинні тарифи на видачу паспортів на пасіки і механізми їх осучаснення.
 
Володимир Лапа повідомив, що проект відповідних змін Держпродспоживслужба вже напрацювала та оприлюднила на офіційному сайті. Наступне питання — оновлення інструкцій, що регулюють галузь бджільництва та їх наближення до стандартів ЄС.