«Не беруть його гранати...»: у Києві звучатимуть «Пісні війни»

05.12.2017
У Києві, в «Українському домі», стіни якого добре пам’ятають учасників Євромайдану, 5 грудня відбудеться вечірній концерт, під час якого прозвучать пісні з альбому сучасних фронтових пісень «Пісні війни» у виконанні воїнів АТО та зірок української сцени.
 
До альбому ввійшли 15 композицій. Учорашні воїни, переважно добровольці, записували пісні з формацією «Піккардійська Терція», лідером гурту «Антитіла» Тарасом Тополею, співаком Арсеном Мірзояном, Сергієм «Фомою» Фоменком із групи «Мандри», співачками Оксаною Мухою, Аничкою Чеберенчик та Іриною Долею, лідером гурту «Мері» Віктором Винником та музикантом гурту Kozak System Іваном Леньо, сестрами Тельнюк, співачкою Анастасією Приходько, співаком та композитором Павлом Табаковим і співаком Тарасом Гавриком, а також лідером гурту Ot Vinta Юрієм Журавлем. 
 
Унікальність проекту в тому, що авторами пісень є бійці — Герої, які захищають Україну на сході та розповідають правдиві історії з власного життя, переживань.
 
Цей проект має не тільки мистецьку цінність, не тільки продукує українську сучасну пісню про війну, а й виступає документальним свідком подій на передовій, художнім словом відтворюючи почуття, мрії, бачення, каже міністр культури Євген Нищук.
 
Альбом сучасних фронтових пісень «Пісні війни» відкриває очі, закладає такий фундамент, щоб молодь пам’ятала, в яких обставинах вона здобуває свою справжню незалежність.
 
Усе почалося з пісні «Молитва на Різдво», яку в 2015 році, провертаючись із передової, написав бард, боєць АТО Зиновій Медюх, відомий серед учасників Революції гідності як «Зеник з Майдану».
 
Ця пісня і надихнула львівську журналістку Галину Гузьо зробити мистецький проект: записати фронтові пісні, написані вояками і заспівані з відомими виконавцями.
 
Ідея одразу знайшла підтримку серед друзів — звукорежисерів, музикантів. «Молитва на Різдво» вже стала народною колядкою.
 
А друга пісня Медюха «Дівчина з Майдану» стала останньою, записаною у проекті.
 
Зиновій Медюх так розповідає про «Молитву на Різдво» журналістам: «Це вона під Дебальцевим почала писатись у 2014 році, куплет за куплетом, коли проїжджав АТО, коли бачив, як із наших кедів і кросівок виростає армія, наскільки люди цим перейнялись, що пере­йшло в душі. Якщо душа відгукується, то народжуються такі пісні, вони народжуються в дорозі, там де бачиш події. Це — пісня-подяка всім, хто став на захист української землі, хто воював і воює на передовій, а хто, як пенсіонерка, ніс 10 гривень на армію, чи дівчинка, яка плела стрічку. Коли дівчина зрозуміла, що її воїн — захисник не лише Донбасу, а її хати, землі».