Ляшко хоче рятувати українців від завчасної смерті

05.12.2017
Ляшко хоче рятувати українців від завчасної смерті

Олег Ляшко не хоче, щоб українці ходили в аптеки, як у музеї, тому добивається розширення програми безкоштовних ліків.

Політик нагадав, що спочатку його ідею про надання українцям безкоштовних ліків ніхто не сприймав усерйоз. Проте він довів, що програма має право на існування.
 
«Мені приємно, коли я бачу, що програма безкоштовних ліків діє. У квітні 2016 року ми з колегами по фракції зареєстрували відповідний законопроект. Поштовхом до цього стало ухвалення аналогічного законопроекту в Польщі. Коли ми його подали, всі говорили, що це популізм і такого не може бути. А тепер у бюджеті на 2018 рік закладено понад мільярд гривень на цю програму.
 
Більше того, МОЗ планує розширити перелік медикаментів. Крім ліків від серцево-судинних захворювань, діабету й астми, буде запроваджено доступні ліки від захворювань шлунка, від депресії та для вагітних. Мені здається, що в результаті політики влади, більшість коштів піде саме на ліки від депресії. А я хотів би, щоб було навпаки», — зазначив лідер Радикальної партії.
 
Народний депутат наголосив, що доступні ліки можуть врятувати безліч життів українців.
 
«Чому важлива ця програма? Тому що мільйони людей помирають через відсутність ліків. Вони заходять в аптеку, як у музей, і не можуть купити необхідні медикаменти. У 2015 році ми встановили ганебний рекорд — перше місце у світі за кiлькiстю смертей від серцево-судинних захворювань. Половину з тих людей можна було врятувати. Саме тому ми так наполегливо добивались запуску цієї програми», — зауважив політик.
 
Ляшко нагадав антикорупційним органам, що вони повинні стежити за прозорістю постачання ліків.
 
«Багато аптек халтурять: або підсовують неякісні замінники, або взагалі непотрібні препарати віддають. Я чув багато скарг на це від людей. А ще ходять чутки, що фірма одного з народних депутатів переважно виграє тендери на постачання цих ліків. Якщо це корупція, хай НАБУ і всі інші правоохоронні органи розбираються», — заявив народний депутат.
 
Лідер радикалів наголосив, що ця програма має історичне значення для України, адже демографічна ситуація наразі загрозлива.
 
«Подивіться прогнози ООН. До 2050 року має залишись 30 мільйонів українців. Саме тому ми наполягаємо на розширенні переліку доступних ліків, на будівництві житла для молоді і на підвищенні зар­плат. Коли люди матимуть заробіток і свій куток, вони почнуть народжувати дітей. Крім того, дуже важлива профілактика хвороб і діагностика. Ми добиваємось відновлення фінансування на спортивну інфраструктуру. Треба відновлювати масову фізкультуру. Наступний крок — діагностика.
 
Потрібно відновити безкоштовні щорічні медичні огляди, щоб кожен українець раз на рік обстежувався і лікарі могли виявити хвороби на ранній стадії. Зараз у людей немає грошей на флюорографію, УЗД та все інше. Вони йдуть у лікарні тільки коли «півень клюне в одне місце», а тоді вже буває пізно. Ми хочемо виправити цю ситуацію безкоштовними медоглядами», — підсумував Ляшко.