США вийдуть iз Пакту ООН про біженців

05.12.2017
США вийдуть iз Пакту ООН про біженців

Мігранти штурмують кордони до кращого життя.

Президент США Дональд Трам заявив 2 грудня, що США виходять iз Міжнародного пакту ООН про мігрантів, мета якого — покращення міжнародного регулювання міграційної кризи.
 
 
Як зазначено в комюніке представництва США в ООН, Пакт є «несумісним» iз міграційною політикою Сполучених Штатів.
 
 
«Сьогодні американське представництво в ООН попередило Генеральний секретаріат, що США надалі не будуть брати участь у Міжнародному пакті про мігрантів», йдеться також у заяві.
 
 
У вересні 2016 року 193 країни-члени Генеральної асамблеї ООН одноголосно ухвалили текст під назвою «Нью-Йоркська декларація про біженців і мігрантів».
 
Вона мала поліпшити міжнародне управління міграційною кризою, включно з прийомом мігрантів, допомогою з поверненням, впорядкуванням міграційних потоків та інших пов’язаних iз міграцією питань.
 
Декларація доручала Верховному комісаріату з біженців розробити та запропонувати Всесвітній пакт про мігрантів і біженців. Ця пропозиція мала бути представлена у річному звіті комісаріату Генеральній асамблеї ООН у 2018 році.
 
Пакт мав визначити рамкову концепцію вирішення кризи та запропонувати конкретну програму дій.
 
«Нью-Йоркська декларація містить низку положень, несумісних з американською міграційною політикою та принципами указів адміністрації Дональда Трампа з міграційних питань. Америка пишається своїм імміграційним минулим і своїм лідерством у справі допомоги мігрантам і біженцям у всьому світі.
 
США зробили в цьому питанні більше, ніж будь-яка інша країна світу, і наша щедрість не зменшиться. Але наші рішення в галузі міграційної політики мають прийматися американцями і лише американцями. Ми самі вирішимо, як краще захищати наші кордони і хто буде допущений до в’їзду до нашої країни», — наголошується у заяві американського представництва при ООН, яку поширила його глава Ніккі Хейлі. 
 
Рішення США вийти з Пакту було оприлюднене в той момент, коли ООН, Європейський Союз та Африканський Союз вирішили провести спільну операцію з термінової евакуації мігрантів iз Лівії, які стали жертвами торгівлі людьми. Операція мала бути проведена впродовж най­ближчих тижнів. 
 
ООН iще не відреагувала на американську заяву. Нагадаємо, що за час президентства Дональда Трампа США вийшли з підписаної адміністрацією Барака Обами Паризької кліматичної угоди та вийшли зі складу ЮНЕСКО. 
 

А ТИМ ЧАСОМ…

Німеччина буде платити більше мігрантам за виїзд iз країни, повідомило федеральне міністерство внутрішніх справ.
 
Це стосується всіх, кому відмовлено у наданні притулку в Німеччині, відтак вони мають залишити країну.
 
На цей час у Німеччині перебувають понад 115 тисяч мігрантів, яким відмовлено в наданні притулку. Починаючи з 2015 року з цієї групи країну залишили лише 19 тисяч.
 
Решта надалі перебувають у ФРН на державному утриманні. Для стимулювання їх виїзду МВС розробило програму, за якою кожен згодний виїхати отримає одну тисячу євро, але не більше трьох тисяч на родину. З цими грошима мігрант має розпочати нове життя на батьківщині чи в іншій країні.
 
Окрім того, впродовж наступних 12 місяців він буде отримувати додаткові виплати від уряду Німеччини, щоб обжитися на новому місці. Програма розпочне діяти з 28 лютого 2018 року.
 
Утримання одного мігранта-нелегала в Німеччині обходиться німецьким платникам податків у рази більше.