Визнана неефективною: Держбюджет-2018 не передбачає дотацій для сільгоспвиробників

06.12.2017
Проект закону про Держбюджет на 2018 рік, голосування за який у другому читанні заплановано на 7 грудня, коштів на дотації для сільгоспвиробників не передбачає.
 
Окремо на підтримку тваринництва планується направити 4 мільярди гривень, а на фінансову підтримку агровиробників — 945 мільйонів.
 
Сума дотаційних виплат, отриманих із початку року, склала 3,4 мільярда гривень, а це 85 відсотків від запланованої.
 
Як повідомив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Інституту аграрної економіки Леонід Тулуш, за результатами перших семи порцій виплат бюджетних дотацій нарахували 50 сільгосппідприємств — найбільших їх отримувачів.
 
Тобто лише два відсотки сільгосппідприємств, внесених у відповідний Реєстр, та менш як три відсотки сільгосппідприємств, що вже отримали такі дотації у 2017 році, сконцентрували понад сімдесят відсотків від загальної суми держпідтримки.
 
Тому очікувалося, що порядок функціонування дотаційної підтримки у 2018 році буде скориговано.
 
Адже без обмеження частки окремих сільгосппідприємств та пов’язаних із ними осіб у загальній сумі бю­джетних дотацій цей напрям держпідтримки спрямовували тільки на стимулювання концентрації аграрного капіталу, сприяння розвитку надпотужних інтегрованих сільгосппідприємств.