Штолен-спокуса: рецепт цукатно-фруктової різдвяної німецької випічки

06.12.2017
Штолен-спокуса: рецепт цукатно-фруктової різдвяної німецької випічки

Різдвяний штолен. (Фото Любові БІРІНОЇ.)

Усім відомо, що штолен — традиційний німецький різдвяний кекс iз великою кількістю цукатів та сухофруктів. Печуть його за 3-4 тижні до свята.
 
 
І хоч, на перший погляд, творення такого кекса може видатися складним, не треба опускати рук, а, навпаки, творити, і точно все вдасться!
 
 
«Перший штолен спекла ще 9 років тому, — розповідає Люба Біріна з Калуша, кулінарна майстриня і за покликанням, і за родом діяльності. — Прижився він у нас. Чудово себе почуває в компанії з галицькими пляцками. Перепробувала кілька рецептів, пропоную два, які на мою думку, найбільш вдалі».
 
Для дрезденського штолена від Іден потрібно (для тіста): борошно — 500 г, свіжі дріжджі — 60 г, цукор — 90 г, молоко тепле — 140 мл, вершкове масло — 250 г, жовток — 1 штука, сіль — 1/3 чайні ложки, ванільний цукор — 8 г, цедра лимону.
 
Наповнення: родзинки — 225 г (можна кількох видів, темні і світлі), цукати — 250 г (різнокольорові, кількох видів), мигдаль — 175 г (іноді заміняю на грецький або печу зовсім без горіхів), ром 150 г (заміняю будь-яким фруктовим соком).
 
Обмазка: розтоплене вершкове масло — 100 г, цукрова пудра — 150 г.
 
Всі інгредієнти для наповнення змішати у великій ємкості та залишити на добу.
 
Дріжджі розкришити, залити теплим молоком, присипати ложкою цукру. Залишити в теплому місці.
 
В чашу міксера просіяти борошно, додати решту цукру, сіль, жовток, ванільний цукор та цедру. Додати розчину та замісити тісто.
 
В кінці замісу поступово додавати розім’якле вершкове масло. Вимісити до гладкості. Накрити, залишити підходити в теплому місці до підйому вдвоє (десь 2-2,5 години).
 
Додати наповнення, промісити з ним, знову накрити та залишити для повторного підйому (ще десь на годину).
 
Готове тісто розділити на 2 частини. Кожну розкачати в прямокутник-овал. Скласти вдвічі, але не рівно, з нахльостом (ступінчатою складкою). Перекласти на деко на відстані одне від другого.
 
Накрити плівкою, залишити хвилин на 20-30. Пекти при 180 градусах приблизно 40 хвилин. Готовність перевірити паличкою.
 
Теплі штолени промастити розтопленим маслом та обваляти в частині пудри. Залишити остигати. Ще раз обсипати пудрою (весь штолен має бути в пудрі). Тоді кожен замотати в фольгу та залишити дозрівати на 3 тижні (просто поміщаю на підвіконня в кімнаті).
 
Пані Люба пропонує ще один варіант різдвяного штолена, також улюбленого її родиною. 
 
Тісто:
 
750 г борошна, 125 г цукру, 250 мл молока, 350 г вершкового масла (замінила 200 г масла+100 г смальцю, дуже вдало, бо смалець дав додаткову хрумкість), 80 г свiжих дріжджів(+2 чайні ложки цукру), пакетик ванільного цукру, 1/4 ч.л. молотого кардамону, 1/4 ч.л. молотого імбиру. 
 
Наповнення: родзинки — 450 г (можна кількох видів, темні й світлі), цукати 200 г (по рецепту цитрусові, але я дала шматочки своєї фруктової пастили, дуже сподобалося), мигдаль 150 г (іноді заміняю на грецький, або печу зовсім без горіхів), ром 150 г (замінюю будь-яким фруктовим соком).
 
Крем для обмащування: розтоплене вершкове масло 100 г, цукрова пудра 150 г.
 
Хід роботи ідентичний першому рецепту. Тільки формую не два, а три штолени, — підсумовує свої поради кулінарка.
 
Приємного відчуття наближення свята!