За 2017 рік Одещина отримала понад 12 мільярдів інвестицій

06.12.2017
Загальний обсяг інвестицій в економіку Одещини за 2017 рік перевищив 12 мільярдів гривень.
 
Станом на 1 жовтня поточного року сума прямих іноземних інвестицій у перерахунку на душу населення південного регіону України склала майже 580 доларів.
 
Результати фінансової звітності за рік, що минає, говорять про те, що обсяг капітало­вкладень вдалося збільшити відразу на 28,7 відсотка завдяки підвищенню активності інвесторів.
 
Чиновники Одещини підрахували, що загальний фінансовий вклад в економіку їх області за 2017 рік склав приблизно 1,4 мільярда доларів.
 
Приватні підприємці найактивніше вкладали гроші у транспорт та сільське господарство Одеської області.
 
— Левова частка з цих грошей вкладена в економіку південного регіону вітчизняними бізнесменами, — розповів директор департаменту економічного розвитку при ОДА Одеської області Дмитро Радулов. — Обсяг іноземних інвестицій дещо скромніший, і тут на перше місце вийшли представники Кіпру, за якими, в основному, стоять офшорні кошти все тих же вітчизняних компаній.
 
Серед основних країн-інвесторів, чиї підприємці охоче вкладають гроші в економіку перлини біля Чорного моря, можна відзначити Сінгапур (17,6%), Нідерланди (6,5%), Великобританію (6,3%), Німеччину (6,3%), США (4,8%), Монако (3,8%), а також Францію (3,7%).
 
Нагадаємо, ще у 2015 році йшло­ся про різке падіння кількості інвестицій та відмову від співпраці.
 
Заборгованість українських підприємств за кредитами, позиками, торговими кредитами та іншими зобов’язаннями (борговими інструментами) перед прямими іноземними інвесторами на 1 жовтня 2015 року становила майже сто мільйонів доларів США.
 
За два роки ситуацію вдалося змінити на краще, причому, якщо раніше іноземців більше цікавила сфера туризму та нерухомості на Одещині, то відтепер найбільш активно до України їдуть підприємці, зацікавлені у розвитку сільського господарства півдня країни.
 
Нині підприємства Одеської області забезпечують в Україні левову частку виробництва низки продуктів.
 
Так, на цей регіон припадає 70% виробництва м’ясних консервів та автотранспортної техніки, 60% виноробства, понад 20% виробництва соняшникової олії та приблизно 14% — електроенергії від сонячних електростанцій.
 
За словами нинішнього голови Одеської області Максима Степанова, місяць тому був підписаний Меморандум про співпрацю з двома компаніями з Аргентини на загальну суму понад 300 мільйонів доларів.
 
Інвесторів привабила можливість закуповувати на Одещині будматеріали та продукти сільськогосподарського значення, а також поставляти на південь України свої промислові товари.
 
— Через два роки мертвої тиші ми зуміли розбити лід та залучити додаткові інвестиції до економіки стратегічно важливого для України регіону, — говорить Максим Степанов. — Серед значущих досягнень за 2017 роки мені б особливо хотілося відзначити відкриття офісу ЄБРР у центрі Одеси, а також підписання договору на 120 мільйонів доларів інвестицій у сонячні електростанції.
 
Відзначимо, що інвестиційний клімат в Одеській області поки що досить хиткий та вразливий. Будь-які соціальні заворушення на півдні України можуть знову відштовхнути потенційних інвесторів.
 
Отож утримати ситуацію в мирному руслі та не допустити провокацій iз боку сепаратистів — є головним завданням на майбутній рік для усіх правоохоронних структур Одеської області.