У Ємені тривають сутички після вбивства президента

06.12.2017
У Ємені тривають сутички після вбивства президента

Війна виснажила країну, але жодна зі сторін не поспішає складати зброю.

У ході боротьби з колишніми союзниками у понеділок, 4 грудня, було вбито екс-президента Ємену Алі Абдуллу Салеха, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
 
Підконтрольні повстанцям-хуситам ЗМІ цитують посадовців, які оголосили про «кінець кризи зі зрадницьким ополченням та вбивство їхнього лідера».
 
 
Джерела в партії Салеха також підтвердили його смерть, передає телеканал «Аль-Арабія».
 
До минулого тижня прихильники Салеха виступали на боці хуситів у боротьбі з чинним президентом країни Абд-Раббу Мансуром Хаді.
 
Але давні політичні тертя і суперечка за контроль над головною мечеттю в столиці викликали між хиткими союзниками сутички, у яких від середи загинули 125 людей.
 
У суботу Салех запропонував арабській коаліції, яка підтримує президента Хаді, «перегорнути сторінку», якщо припинять напади на Ємен та блокаду країни.
 
Ця коаліція під проводом Саудівської Аравії втрутилася в громадянську війну в Ємені в березні 2015 року.
 
Коаліція та уряд пана Хаді привітали цю заяву. Але хусити звинуватили Салеха у «перевороті» проти «альянсу, в який він ніколи не вірив».
 
Громадянська війна та втручання зовнішніх сил на чолі з Саудівською Аравією вщент виснажили країну.
 
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, від початку зовніш­ньої інтервенції з 2015 року в країні загинули приблизно дев’ять тисяч осіб, здебільшого цивільних, а понад 50 тисяч отримали поранення.
 
Через конфлікт і блокаду 20,7 мільйона людей потребують гуманітарної допомоги.
 
У таборах для внутрішніх переселенців людям бракує їжі, води та ліків. Над країною нависла загроза епідемій (холера вже поширюється) та найбільшого у світі голоду.